Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az Országgyűlés elé kedden beterjesztett javaslat szerint beépítenék a környezetvédelmi termékdíjról szóló törvénybe a 2012. január 1-jei hatályba lépése óta összegyűlt jogalkalmazói tapasztalatokat. A módosító törvényjavaslat indoklása szerint a koncepció alapvető célja, hogy egyértelmű, egyszerűsített, átlátható szabályrendszer alakuljon ki, amelyet mind a termékdíjfizetésre kötelezett gazdálkodók, mind az alkalmazó hatóságok azonosan értelmeznek.

A törvényjavaslat jelentősen könnyítené az egyéni hulladékkezelést választóknak a termékdíj-kötelezettség teljesítését. Az eddigi negyedéves bevallási és fizetési kötelezettséget évente egyszeri előleg-bevallási és -megfizetési, majd a tárgyévet követően éves elszámolási kötelezettség váltja fel - áll az indoklásban.

Megnyílna az átalánydíj-fizetés lehetősége a gépjárműgyártók és forgalmazók számára. Iparági becslések alapján csaknem 1200 gazdálkodót érint majd az egyszerűsítés.
Az indoklás szerint átláthatóbbá válik a szankciórendszer. A javaslat egyértelműen tisztázza a környezetvédelmi termékdíjról szóló törvényben nem szabályozott esetekben, hogy az adózás rendjéről szóló törvény rendelkezései az irányadók.

Új fogalmakkal, a termékdíjköteles termékek meghatározását segítő új definíciókkal, valamint pontosításokkal is bővülnek a törvény értelmező rendelkezései.

Kiegészítenék a forgalomba hozatal definícióját, így a továbbiakban nemcsak a hazai, hanem a külföldi gazdálkodóknak is termékdíjat kell fizetniük, ha díjköteles terméket online értékesítés útján magyarországi vevőnek adnak el. Az indoklás szerint ez a módosítás feloldaná a hazai gazdálkodók piaci hátrányát.

A törvényjavaslat tartalmaz a jogértelmezést elősegítő szövegpontosításokat is.