Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A kormány honlapján jelent meg a honvédelmi miniszternek a külföldi szolgálatot teljesítők egyes járandóságairól szóló rendelet tervezete. Ez hatályon kívül helyezi a mostani szabályokat, míg az újakat a jövő év első napjától kell alkalmazni.

Az alapvető konstrukció annyiban változatlan marad, hogy az országonként megadott alapellátmányt kell szorozni a rendfokozathoz járó számmal. Továbbra is jár e mellé az illetménykiegészítés, amelyik most országonként egy fix összeg, a jövőben viszont az alapellátmány és az élhetőségi index szorzata adja ki azt. Aki ingyen kapja az élelmet, annak az ellátmánya 25 százalékkal csökken. Az USA-ban dollárban, míg azon kívül euróban szerepel az ellátmány pénzneme.

Nézzünk néhány példát

Líbiában jelenleg az alapellátmány 746 euró, ez 878 euróra növekszik. Bejön a listára - egyebek mellett - Angola 1274 és Libanon 1084 euróval.

Az amerikai alapilletmény 1055 dollárról 1223-ra növekszik.

Afganisztánban 869 euróról 991-re, Ukrajnában 732-ről 905-re növekszik az alapellátmány.

Ezeket a havi összegeket kell megszorozni a rendfokozati számmal. Ez az altábornagyoknál 4-ről 3-ra, az ezredeseknél 3,2-ről 2,6-ra, a századosoknál 2,3-ról 2,2-re, a hadnagyoknál 2,2-ről 2-re csökken, míg a legénységi állományú katonáknál marad 1,3 a szorzószám. Vagyis a magasabb rendfokozatúak járnak rosszabbul, bár az alapilletmény növekedése ebből kompenzál valamennyit.

Az illetmény kiegészítés jelenleg fix összegű, például Afganisztánban 174,  Azerbajdzsánban 74, Ukrajnában 73 euró, Ehelyett jön be az élhetőségi index, amellyel az alapellátmányt kell megszorozni. Maradva az előbbi három országnál: Afganisztánban 991 euró szorozva 34 százalékkal,  Azerbajdzsánban 827 euró szorozva 20 százalékkal, Ukrajnában pedig 905 euró szorozva 45 százalékkal.

Vagyis a katonák illetménykiegészítése jelentősen növekszik.