Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Magyar Közlönyben megjelent kormányrendelet a 2012-ben hozott jogszabályt módosítja. Az változatlan marad, hogy a Diákhitel szervezet mikor köteles felmondani a diákhitel szerződést, továbbá hogy ilyenkor a hitel egy összegben jár vissza. (Azonnali felmondási ok egyebek mellett az, ha a felvevő több mint egy évnyi törlesztő-részlettel tartozik, jogosulatlanul vette fel a hitelt, vagy súlyos szerződésszegést követett el.)

Jelenleg ilyenkor a Diákhitel szervezet átadja a behajtási jogot az adóhatóságnak.

Januártól viszont a szervezet köteles lesz a felmondott hitelt az  MKK Magyar Követeléskezelő Zrt.-re (adásvétel címén) engedményezni. Erre negyedévente kerül sor, így a felmondás és az engedményezés közötti időben a Diákhitel szervezet még részletfizetést engedélyezhet a felmondott hitelre.

Kérdés, hogy mi lesz az eladott diákhitel követelés vételára? A rendelet erre azt válaszolja, hogy az MKK és a Diákhitel szervezet közösen alakítják ki az árat, amelyet aktuárius (biztosítási matematikus) vizsgál felül. Miután az MKK megvette a felmondott hitelt, behajtásra átadja azt az állami adó- és vámhatóságnak.