Az Erzsébet-programot érintő egyes törvények módosítását tartalmazó és a Balog Zoltán emberi erőforrások minisztere által az Országgyűlésnek benyújtott törvényjavaslat változatlanul hagyja a program célját, vagyis azt, hogy "- a meglévő keretek között - jelentősen csökkentse azon szociálisan rászorulók, különösen gyermekek számát, akik részére nem biztosított a napi többszöri étkezés, az életkoruknak megfelelő egészséges táplálék, a tudás megszerzéséhez szükséges egészségi állapot, a regenerációhoz szükséges aktív kikapcsolódás lehetősége."

Valójában a program a munkavállalók cafeteria-juttatását is tartalmazta és tartalmazza a jövőben is. Így az MNÜA  - közfeladatként - a szociális célú üdültetéshez, a szociális célú étkeztetéshez, a - külön törvény szerinti - szociális és gyermekvédelmi támogatások Erzsébet-utalványban történő folyósításához és az ezekkel összefüggő egyéb szociális célú feladatok ellátásához kapcsolódó szervezési és lebonyolítási teendőket látja el.

A Kárpát-medencei Gyermekekért Alapítvány - mint közhasznú civil szervezet - viszont az Erzsébet-program végrehajtása érdekében, közfeladatként, az ifjúsági és gyermekprogramokban való részvételhez, a gyermek- és ifjúsági táborok szervezéséhez kapcsolódó lebonyolítási teendőket látja el.

A javaslat szerint a személyi jövedelemadó (szja) törvény pedig úgy módosul, hogy a közcélú juttatások körében adómentes lesz a munka ellenértékének nem minősülő olyan juttatás, amelyet a magánszemély - az Erzsébet-programról szóló törvény szabályai szerint - az Erzsébet-program forrásaiból kap.

A juttatásokat a kormány állapítja majd meg, a törvényjavaslat csak a kereteket tartalmazza. Ezek a következők: a szociális üdültetés támogatása, a szociális étkeztetés támogatása, az ifjúsági és gyermekprogramok, a gyermek- és ifjúsági táborok támogatása. Szintén a kormány feladata lesz a szociális és gyermekvédelmi támogatások Erzsébet-utalványban történő folyósítására vonatkozó részletes szabályok kidolgozása.

A javaslat szerint az MNÜA az Erzsébet-utalványok árréséből gazdálkodik, de kaphat állami támogatást is, míg az új alapítvány állami forrásból látja el feladatait. Azok a gyermek intézmények - például a zánkai gyermekváros - amelyek eddig az MNÜA tulajdonában voltak, átkerülnek az új alapítvány tulajdonába.

Az állami lesz az Erzsébet tér

Végül úgy rendelkezik a törvényjavaslat, hogy a budapesti Erzsébet téri Kulturális Központ és Park a fővárosi önkormányzattól az állam tulajdonába kerül. Az Erzsébet-tér, mint közpark üzemeltetését pedig ez év szeptember 1-jétől az állam az V. kerületi önkormányzata útján - az erre a célra nevesített támogatás biztosítása mellett - látja el.