A módosításokat a politikus az ECB észrevételeivel indokolta az MTI beszámolója szerint. Az ECB, a honlapján csütörtökön közzétett véleményében azt írta: értesülései szerint a törvényjavaslat kormány elé terjesztett változata lényeges módosításokat tartalmaz az ECB-hoz benyújtott változathoz képest, különösen a makroprudencális és a javadalmazási szakpolitikai kérdésekben.

Rogán egyik javaslata szerint kikerülne a szövegből az a rész, amely szerint az MNB alkalmazottainak havi bére nem lehet több az MNB alelnökeinek bérénél.

A másik módosítás pedig beemelné a törvénybe a makroprudenciális felügyeletre vonatkozó szabályozást, mivel - ahogy a politikus fogalmaz - ezt tartalmazta a kormány által az Európai Központi Banknak (ECB) megküldött szövegtervezet, és az ECB azt a változatot véleményezte, és azt támogatta.

Az új szövegrész szerint: az MNB feltárja a pénzügyi közvetítőrendszer egészét fenyegető üzleti és gazdasági kockázatokat, elősegíti a rendszerszintű kockázatok kialakulásának megelőzését, valamint a már kialakult rendszerszintű kockázatok csökkentését vagy megszüntetését. Az MNB a rendszerszinten jelentős pénzügyi intézmények működését figyelemmel kíséri. Ezen hatáskörében megítéli a rendszerszinten jelentős pénzügyi intézmények likviditási helyzetét.

Az MNB elnöke a monetáris tanács döntése alapján a rendszerkockázatok felépülésének megakadályozása vagy a kockázatok csökkentése érdekében rendeletet adhat ki.

Mihamarabb új MNB-törvény kell Lázár szerint

Magyar Nemzeti Bankról (MNB) szóló új törvénynek - az Európai Központi Bank (EKB) véleményének figyelembe vételével - minél hamarabb meg kell születnie - jelentette ki Lázár János pénteki sajtótájékoztatóján, a Fidesz-KDNP rendkívüli frakcióülése után.

A Fidesz frakcióvezetője azt mondta, ezért indítványozták azt, hogy még pénteken megkezdődjön a törvényjavaslat parlamenti vitája.

Kijelentette ugyanakkor, hogy a módosító indítványok megfogalmazásakor készen állnak az EKB véleményének végiggondolására, szempontjainak érvényesítésére. A cél az, hogy olyan jegybanktörvény szülessen, amely az EKB-nak is elfogadható - emelte ki Lázár János.

A Fidesz támogatja

Hangsúlyozta azonban azt is, a Fidesz "messzemenőkig" támogatja a kormányt abban, hogy még idén benyújtotta a parlamentnek a jegybanktörvény javaslatát, amely alkotmányos kötelessége volt. Felidézte, hogy a kabinet az előterjesztést hetekkel ezelőtt megküldte az Európai Központi Banknak, az arra adott vélemény pedig megérkezett.

Az új alaptörvényhez kapcsolódó átmeneti jogszabályhoz benyújtott, az MNB és a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) esetleges összevonását lehetővé tevő módosító javaslatról Lázár János azt mondta: az egyesülés lehetőséget feltételes módban határozták meg, tehát ez nem azt jelenti, hogy így is lesz, csupán megteremtik az alkotmányos alapjait a két szervezet szorosabb együttműködésének és esetleg egy új szervezet majdani létrehozásának. Megjegyezte azt is, hogy több nemzetközi szervezet is javasolta ezt 2008-ban és 2009-ben az akkori kormánynak. Közölte, hogy a módosító indítványt el fogják fogadni, maximális a támogatottsága.

A Simor András jegybankelnök személyét érintő kérdésre - vagyis, hogy volt-e motiváció arra, hogy ne ő legyen a monetáris politika legfőbb irányítója - a frakcióvezető azt válaszolta, nincs szó személyes ügyről.