Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A magyar parlamentben bőséges többséggel további öt évre újraválasztották az ország államfőjévé Áder Jánost, ékes bizonyítékaként annak, hogy Orbán Viktor miniszterelnök egy évvel a parlamenti választások előtt szilárdan kezében tartja a hatalmat - értékeli a hétfői elnökválasztást a Reuters. Az 57 éves jogász a kormánypárt régi tagjai közé tartozik.

Néha ellenállt

Amióta 2012-ben államfővé választották, Áder erős szövetségese volt Orbánnak. Nem sokkal több, mint egy év múlva egy teszt részesei lesznek - emelte ki a hírügynökség Áder mondanivalójából, amit a képviselőknek címzett. A politikai vita hangosabbá válik - folytatta a régi-új államfő, arra kérve politikus kollégáit, hogy a nemzet érdekét helyezzék a politikai kötélhúzás elé.

Áder - foglalkozására nézve karrier politikus - szilárd támogatást adott Orbánnak politikai programja végrehajtásárhoz, amit csak néha tört meg a legvitatottabb reformok esetén. Ilyen volt a szavazók regisztrációjának és a nemzeti bank közpénzeltüntető manővereinek ellenzése. Az utóbbival kínos perceket szerzett Orbán szövetségesének, Matolcsy György jegybankelnöknek.

Sokaknak elegük van

Az államfő jogkörei meglehetősen korlátozottak, Áder várhatóan nem fog szembe szállni a Fidesz politikájával - mondta a Reutersnek Andrius Tursa, a Teneo Intelligence tanácsadó cég elemzője. Ezért újraválasztása a kormánypárt folyamatos dominanciájának a jele. Ez azonban nem minden.

A Fidesz biztosan vezeti a közvélemény-kutatásokat, de sok a határozatlan szavazó, ami az Orbán önfejű vezetési módszerével való rejtett elégedetlenségre utal. Egy kezdő politikai mozgalom simán meg tudta torpedózni a miniszterelnök kedvenc projektjét, Budapest pályázatát a 2024-es olimpia megrendezésére.

Mi lesz az egységgel?

Az AFP tudósítása kiemeli, hogy a parlament baloldali pártjai szokatlanul egységesen álltak ki Majtényi László elnökjelöltsége mellett. Ez fontos, mert annak ellenére tudtak egy ember mögé állni, hogy nem szívlelik egymást - mondta a hírügynökségen, Tóth Csaba budapesti elemző. Kérdes, hogy ez az összefogás elvezethet-e ahhoz, hogy ugyanilyen egységesen támogassák Botka László szegedi polgármestert, akit az MSZP vezető testületei javasolnak miniszerelnök-jelöltnek.