A Napi Gazdaság hétfői számának cikke

A tavalyi kedvezőtlen időjárással szemben idén összességében jobban alakulnak a természeti feltételek, emiatt a mezőgazdasági GDP legalább 20 százalékkal nő a kutatók szerint. A fogyasztás azonban stagnál, a beruházások pedig tovább csökkennek. A gazdaság bővülésének mértéke csekély, így a foglalkoztatás terén is csak a közmunkaprogramok kiterjesztése miatt lehetséges növekedés − mutat rá az elemzés. Magyarországon technikai értelemben véget ért a recesszió, növekedési fordulatról azonban egyelőre nincs szó. A GKI 2013 egészére 2,2 százalékos inflációt vár, a folyamatokat a kutatók szerint egymással ellentétes hatások, piaci és kormányzati döntések is erőteljesen befolyásolják.

A kormány energiaár- és közműszolgáltatásdíj-csökkentő lépései jelentősen lefelé húzzák az inflációt, ugyanakkor az újabb adók begyűrűznek az árakba, ahogy a július 1-jétől megemelt dohánytermékárrés is. A kilátásba helyezett újabb 10 százalékos áram- és gázárcsökkentés évi 0,8 százalékponttal mérsékli az inflációt, a szeptemberi−októberi megvalósítás azonban csak részben lesz érzékelhető az éves átlagban. Az infláció ütemének idei csökkenése az államháztartás egyensúlyának alakítására egyértelműen negatívan hat a prognózis szerint.

Kép: Napi grafikonok

A lehetséges jegybanki kamatpályát behatárolják a külső körülmények is, elemzők szerint az alacsony kamat egy ponton túl már nem lesz elég vonzó az elmúlt időszak legerősebb külföldi és hazai állampapír-vásárlói csoportok számára. A forint erőteljes, euróval szembeni 310-320-as szint fölé gyengülése esetén pedig a kamatcsökkentési periódus vélhetően leáll (szélsőséges esetben akár kamatemelés is bekövetkezhet.