Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Varga Mihály hangsúlyozta: a magyar gazdaság számára az idei és a jövő év a magasabb gazdasági növekedés időszaka lehet. Hozzátette: a kormány arra helyezi a hangsúlyt, hogy olyan feltételeket teremtsen a hazánkban működő amerikai vállalkozások számára is, hogy élni tudjanak a megnyíló lehetőségekkel - írta közleményében az NGM.

A kormány az elmúlt évek munkájával megteremtette a fejlődés lehetőségét, amelynek köszönhetően a következő években dinamikus, 4 százalék körüli gazdasági növekedés is megvalósulhat Magyarországon - mondta Varga Mihály.

A tárcavezető az elért eredmények között említette a rekordmértékű foglalkoztatást, a rendszerváltozás óta nem látott alacsony szintű munkanélküliségi rátát, az utóbbi 17 év legkedvezőbb államháztartási helyzetét, a csökkenő államadósságot és a bővülő lakossági fogyasztást is. A nemzetgazdasági miniszter kijelentette: lakáspiaci fordulat zajlik Magyarországon. Ezt igazolja, hogy az építési engedélyek száma több mint két és félszeresére emelkedett 2016-ban. A pozitív folyamatok már a lakásépítések számában is megjelennek, tavaly 9994 új lakás épült, ami 31 százalékkal több mint egy évvel korábban - emelte ki a tárcavezető.

Az Egyesült Államok a második legnagyobb magyarországi befektető és az Európán kívüli országok között az elsőszámú exportpartnerünk. Az amerikai vállalatok Magyarországon működő leányvállalatinak száma meghaladja az 1700-at, hozzávetőleg 18 milliárd dollárt fektettek be hazánkban, és több mint 90 ezer magyar munkavállalót foglalkoztatnak. Az 50 legnagyobb amerikai multinacionális vállalatból 40 működik hazánkban, többségükben a nyugat-európai leányvállalataikon keresztül megvalósított beruházással.

Stratégiai partnernek tekinti a magyarországi Amerikai Kereskedelmi Kamarát (AmCham) a kormány, az itthon működő amerikai vállalatokkal folytatott folyamatos párbeszéd és közös elképzelések megvalósítása elengedhetetlen feltételei az ország hosszú távú fejlődésének - mondta a nemzetgazdasági miniszter a kamara rendezvényén pénteken Budapesten.