A miniszter szerint az EU  tavaly is túlbecsülte a várható hiányt, ezért fölösleges megszorításra került sor tavaly. Nem tudjuk megjósolni, hogy Európai Bizottság milyen döntést hozz a túlzott deficit eljárásban, bár Olli Rehn szavai biztatóak. Jó esélyünk van arra, hogy a  2004 óta tartó túlzottdeficit-eljárás végre megszűnjön - mondta a miniszter Brüsszel tavaszi előrejelzését kommentálva.

A magyar kormány az elmúlt években következetesen olyan költségvetéseket készített elő, amely három százalékos hiánnyal számolt. Így lesz ez 2014-ben is, nem lesz választási büdzsé - mondta Varga. A sok bizonytalansági tényező ellenére komoly esély van a hiánycél elérésére - tette hozzá. Varga szerint amúgy sincs még sehol a 2014-es büdzsé tervezete - bármilyen változások is lesznek a gazdasági környezetben a magyar kormány kész reagálni a változásokra annak érdekében, hogy a hiánycélt elérje - mondta a miniszter.

Amint arról beszámoltunk, a Bizottság tavaszi előrejelzése - változatlan költségvetési politikát feltételezve - az idén 3,0, jövőre 3,3 százalékos GDP-arányos államháztartási hiányt vár, szemben a kormány 2,7-2,7 százalékos prognózisával. Olli Rehn pénzügyi biztos szerint további intézkedések kellhetnek ahhoz, hogy Magyarország kikerüljön a túlzottdeficit-eljárás alól.

2013-ban amennyiben szükség van költségvetési kiigazításra, azt a kormány a saját hatáskörében - a tartalék felhasználásával megoldja, vagyis nem lesz szükség a költségvetési törvény módosításra. 2014 az igazi kérdés: én úgy látom, hogy Brüsszel és a kétkedők számára is fontos mérföldkő lesz a idei féléves hiányszám. Én most nem számolok azzal, hogy intézkedésekre lesz szükség 2014-ben, ám ezek végiggondolására van elég időnk - mondta Varga.