Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Hosszú vita után a kormány úgy döntött, a gazdasági növekedés többletforrásait további beruházások, munkahelyteremtés helyett adócsökkentésre fordítja 2016-ban - mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter kedden az állami tévében arra a kérdésre válaszolva, hogy az adócsökkentés miként hat a költségvetésre.

Az adócsökkentést érő kritikákra, miszerint a minimálbéren élők és az alacsony jövedelműek kevésbé járnak jól, Varga Mihály a műsorban úgy reagált: az elmúlt években sikerült bebizonyítani, hogy arányos adórendszerrel kedvezőbb egy ember számára akár többletmunkát vállalni. Ha valaki tízszer többet dolgozik, tízszer és nem tizenötször annyit adózik - hangsúlyozta.

A mindennapi megélhetéssel küszködők számára pedig a sertés tőkehús áfájának csökkenése hoz könnyebbséget a kormány tervei szerint. Utóbbival azt is szeretnék elérni, hogy fehéredjen a szektor, és a gazdaság általános állapota jobb legyen - mondta a miniszter. Felhívta a figyelmet ugyanakkor arra, hogy a kedvezőbb adózási környezet nem azonnal, hanem pár hónapos késéssel fejti ki hatását, amikor a vállalkozók rájönnek: nem éri meg a termékkel visszaélni.

Varga Mihály a Gazdaságfejlesztési Operatív Program (GOP) 1-3. prioritások finanszírozásának uniós felfüggesztésével kapcsolatban jelezte: jelentős készpénz mennyiséggel rendelkezik az állam, így a nemzeti költségvetés fizeti automatikusan a kedvezményezettek számláit, hogy ne akadjon el fejlesztés és beruházás. Miután rendeződik a technikai jellegű probléma az Európai Unióval, az állam megkapja a további támogatásokat - tette hozzá.