A Nemzetközi Valutaalap (IMF) által a júliusi tárgyalások után hátrahagyott dokumentumot nem akarja nyilvánosságra hozni a kormány. Varga az InfoRádió Aréna című műsorában pénteken este elmondta: a magyar kormánynak annyit meg kell adni, hogy a tárgyalást érintő feltételeket érintetlenül hagyják, nem lehet a magyar fél tárgyaló pozícióját rontani azzal, hogy folyamatosan tájékoztatják a nyilvánosságot. Nem kívánnak abból precedenst teremteni, hogy a magyar kormány akár az EU-val folytatott tárgyalásain is nyilvánosságra hozza álláspontját. A Fidesz az MSZP-től is csupán a végleges szerződés nyilvánosságra hozását követelte - tette hozzá.

A 2013-as költségvetés végszavazásának elhalasztása egy jó döntés volt a frakció részéről, ez ugyanis a tárgyalások részét képezi, technikailag pedig körülményes lenne, ha a tárgyalások miatt később hozzá kellene nyúlni az elfogadott számokhoz. A halasztás tehát inkább technikai jellegű, mintsem gazdaságpolitikai döntés volt - közölte a főtárgyaló.

A megállapodás költségvetésre gyakorolt hatásaira csak becslések vannak, amelyek 60-100 milliárd között szóródnak, amelyeket magyaráz, hogy az államkötvény-hozamok valószínűleg lejjebb jönnek. Ami szintén fontos előnye lehet a megállapodásnak, hogy megváltozhat a magyar adósság szerkezete is - hangsúlyozta Varga.

Két-három héten belül meghozza az IMF is a szükséges döntéseket a magyar javaslatokról, azt követően október közepétől akár folytatódhatnak a tárgyalások. Reális esély van rá, hogy a megállapodás ebben az évben megszülessen, a főbb pontokról ugyanis már egyeztettek, így már csak a részletkérdésekben kell egyezsége jutniuk.

A kormány ragaszkodik a munkavédelmi akcióterhez

A kormánynak ragaszkodnia kell a munkahelyvédelmi akciótervhez, annak ellenére, hogy talán ezzel kapcsolatosan alakult ki a legtöbb vita a nemzetközi hitelezők szakembereivel a júliusi tárgyalásokkor - idézte Varga Mihályt az MTI. Az IMF azt állítja, hogy az intézkedésektől semmilyen pluszbevételt nem várható, azaz a 300 milliárd forintos csomag nem hoz megtérülést a költségvetésnek. "Én ezt nem tartom reálisnak, kizártnak tartom, hogy ez a program valamilyen módon ne tudna visszacsatolódni a költségvetésbe" - tette hozzá a miniszter.
A magyar kormány továbbra is azt vallja, hogy ez a program szükséges a magyar gazdaság növekedésének stabilizálásához. "Ha csak fiskális intézkedésekkel próbáljuk a költségvetést kiegyensúlyozni, az a növekedést nem segíti. Ez egy jó kezdeményezés, a kormánynak pedig ragaszkodnia kell hozzá" - mondta Varga Mihály.