A Nemzetközi Valutaalappal (IMF) és az Európai Unióval folytatott tárgyalások során nem csak az lehet eredmény, ha meg tudunk állapodni - mondta Varga Mihály hiteltárgyalásokért felelős miniszter egy budapesti konferencián kedden. A magyar tárgyalódelegáció vezetője a Nemzeti Közigazgatási Egyetemen tartott előadásában kifejtette: lehet olyan helyzet, hogy meg tudunk állapodni, de az nem olyan megállapodás, amivel jól jár a magyar lakosság. Lehet, hogy az az eredmény, ha nincs megállapodás - tette hozzá.

Varga Mihály elmondta: a kormány szerint nem befolyásolja érdemben az ország megítélését, hogy születik-e megállapodás vagy sem. "A befektetők nyilván akarnak egy garanciát a befektetéseikre. Mi azt mondjuk, hogy elég garancia a magyar állam, amely több mint ezer éve működik" - fogalmazott. Leszögezte: a magyar kormány szándéka, hogy megállapodjon a nemzetközi hitelezőkkel, "de nem mindenáron".

Olyan megoldás kell, amellyel a közös teherviselés mellett lehet az országot stabil finanszírozási pályán tartani - tette hozzá.

Amint arról beszámoltunk, a Bloomberg bő egy hete megjelent elemzői felmérése szerint a megkérdezett piaci szakértők többsége szerint nem köt megállapodást a kormány a 2014-es választások előtt, kivéve, ha a nemzetközi finanszírozási környezet súlyosan romlik.

Visszatérve a miniszter szavaira, Varga elmondta: az IMF szerint a magyar pénzügyi konszolidáció jó ütemben zajlik, de lassú a növekedés. Szerintük a pénzügyi szektorra áthárított terhek miatt kevesebbet hiteleznek a bankok, ezért kevesebb a beruházás, beruházás nélkül pedig nincs növekedés, munkahelyteremtés. A magyar kormány azonban meg akarja osztani a terheket - többek között a jelentős nyereséget termelő bankszektor bevonásával. Az IMF gazdasági-elméleti síkon gondolkozik, míg a magyar kormány szerint társadalompolitikai leágazásai vannak a történetnek - magyarázta a hiteltárgyalásokért felelős miniszter.

A kormánynak nem közgazdász professzorokból kell állnia, hanem olyan emberekből, akik a társadalmi leépülést meg tudják akadályozni. "A társadalmi béke mégiscsak egy olyan szempont, amit egy kormánynak mérlegelnie kell olyankor, amikor döntéseket hoz" - mondta.

A tárgyalások, és a világgazdasági helyzet alakulásának különböző forgatókönyveiről szólva Varga Mihály elmondta: a kormánynak minden helyzetre fel kell készülnie, többek között arra "ha Spanyolország nem tudja bankrendszerét konszolidálni, vagy az IMF-hez kényszerül fordulni mentőhitelért". Hangsúlyozta: "ezekkel a forgatókönyvekkel tisztában vagyunk. A kormány a helyén van, a tárgyalások folynak, és minden helyzetre fel tudunk készülni" - tette hozzá.

Magyarország gazdasági kilátásairól szólva úgy fogalmazott: Magyarország középtávon, 3-5 éves időtávlatban vissza tudja építeni azon kapacitásait, amelyeket az elmúlt években elvesztett. Ezáltal fel tud zárkózni azokhoz a visegrádi országokhoz, amelyek között korábban "éltanuló" volt - mondta.