"Gazdasági eredményeink alapján meg tudtuk győzni az Európai Bizottságot arról, hogy ilyenfajta kiigazításra nincs szükség, Magyarország tartani tudja a bruttó hazai termék (GDP) 3 százaléka alatti hiányt, az infláció rekord alacsony szinten áll, a foglalkoztatás bővült" - ismertette

Az üzleti környezetre vonatkozó ajánlásokat illetően további eredménynek nevezte, hogy az e-közbeszerzésre vonatkozó szabályokat elfogadták, azok érvényesek. A bizottság módosította a beruházási aktivitásra vonatkozó álláspontját is, elismerte, hogy nem általánosságban, csak egyes szektorokban alacsony a beruházási aktivitás.

A miniszter kiemelte továbbá: a bizottság elismerte azt is, hogy a foglalkoztatás és munkanélküli ellátás területén a magyar intézkedések is a munkaerőpiaci aktivitást célozzák. Itt még folyik a vita, valószínű, hogy a szöveget nem módosítják, de legalább a Bizottság a magyar eredményeket is elismerte - tette hozzá. A több mint 4,1 millió foglalkoztatott valamint a munkanélküliségi ráta csökkenése azt mutatja, hogy ezek az intézkedések eredményesek voltak - hangsúlyozta Varga Mihály.

Az Európai Bizottság által bemutatott 2015-ös költségvetési tervezettel kapcsolatban hangsúlyozta: Magyarországnak az az érdeke, hogy olyan költségvetést fogadjon el a Tanács, amely a 2015-ös év egészében biztosítani tudja a programok ütemezett kifizetését. Az előző időszakban ugyanis többször előfordult, hogy a bizottság forráshiány miatt képtelen volt időben teljesíteni a tagállamok kifizetési kérelmeit. Ezzel nehéz helyzetbe hozza az államháztartást, s tovagyűrűző hatásként a kedvezményezetteket is. Ilyen helyzettel a magyar költségvetésnek is szembe kellett néznie tavasszal, ezért fontos, hogy ebben ne legyen fennakadás - mondta.

A miniszter a vitában a magyar álláspontot ismertetve elmondta, hogy támogatják a Bizottság 2015-ös költségvetési tervezetre vonatkozó javaslatát. "Úgy véljük, hogy a benne szereplő források megalapozottak. Határozottan rögzítettem, hogy az összes rendelkezésre álló előirányzatot be kell állítani a költségvetésbe annak érdekében, hogy az Európai Unió költségvetés-likviditási problémáját kezelhessük. A forrásokra igenis szükségünk van, felhasználását garantálni és biztosítani kell. Az elmúlt időszakban komoly problémákat tapasztaltunk a kifizetési igénylések kiegyenlítésében, főleg a kohéziós politika területén. Ez nem fenntartható, reményeink szerint 2015-ben el tudjuk kerülni ezeket a szituációkat" - fejtette ki.

Az uniós költségvetés 145 milliárd eurós kötelezettségvállalási főösszeget tartalmaz. A fenntartható növekedés, természeti erőforrások területére 59 milliárd eurót kíván a bizottság javasolni 2015-re. Az úgynevezett intelligens és inkluzív növekedésre 66 milliárd eurót (ez az összeg elsősorban a versenyképesség növelését, a foglalkoztatás bővítését, a gazdasági, társadalmi és területi kohézió területeit tartalmazza). Igazgatási költségekre 8,6 milliárd eurót, a Globális Európa különböző fejlesztési programokra 8 milliárd eurót, a biztonság és az uniós polgárság belső támogatására, fejlesztésére 2 milliárd eurót tartalmaz a javaslat.