Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Úgy vélem, abban az esetben, ha az ISD Dunaferr Zrt. mostani tulajdonosai részéről pozitív hozzáállást tapasztalunk, akkor akár már az ősz folyamán meg lehet állapodni a legfontosabb kérdésekben a céggel kapcsolatban - adott optimista választ Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter Varju László ellenzéki országgyűlési képviselő írásos kérdésére. A tárcavezető azt is hozzátette azonban, hogy amennyiben a tulajdonosok nem fogadják el az ajánlatot, akkor a magyar kormány feladata az, hogy segítséget nyújtson mindenkinek, akit a cégvezetés döntése miatt most elbocsátanak. Biztosítom az érintetteket és képviselő urat arról, hogy a helyzet mielőbbi megoldása érdekében készek vagyunk minden rendelkezésünkre álló eszközzel segíteni az állás nélkül maradókat - fogalmazott Varga.

Mi változott délelőttről délutánra?

Az ellenzéki honatya arra kért magyarázatot, hogyan változott a magyar kormány álláspontja az ügyben augusztus 19-e, hétfő folyamán, ugyanis délelőtt Varga Dunaújvárosban kormányzati segítséget ígért a Dunaferrtől elküldendő 1500 alkalmazottnak, majd este a tévében már arról beszélt, hogy a kormány még a héten vételi ajánlatot tesz a zrt.-re.

A cég 1500 embert küldene el

A tárcavezető mindebben nem lát ellentmondást. Az ISD Dunaferr menedzsmentje augusztus 12-én jelentette be, hogy meg akar válni 1500, főként irodai munkát végző dolgozójától. A társaság szerint a tulajdonosi döntés hátterében a vállalat tartós veszteségessége áll, amelynek egyik fő oka a versenytársakhoz viszonyítottan alacsony működési hatékonyság. Az elmúlt két évben a Dunaferr kizárólag az anyavállalat finanszírozásának köszönhette fennmaradását, a felhalmozott tartozás mértéke folyamatosan nő a cég vezetése szerint. Majd a vállalatcsoport augusztus 15-én hivatalosan is bejelentette a Fejér megyei kormányhivatal dunaújvárosi munkaügyi kirendeltségén, hogy legnagyobb létszámú tagvállalatánál, a Dunaferr Zrt.-nél 890 főt bocsát el. A további létszámleépítést pedig több lépcsőben hajtja végre az év végéig.

A kialakult, 1500 család megélhetését veszélyeztető helyzetre tekintettel, az augusztus 19-i székesfehérvári kihelyezett kormányülés előtt személyesen kerestem fel a gyárat Dunaújvárosban. Célom az volt, hogy minél előbb tájékozódjam a Dunaferr helyzetéről, a tervezett létszámleépítésről és egyeztetést kezdeményezzek a cég vezetésével a társaságot érintő további kérdésekről. Már ekkor is hangsúlyoztam, hogy a vállalatra szükség van és a kormány minden segítséget megad a cég létszámleépítésében érintett dolgozóinak - hangsúlyozta a miniszter. Egyúttal kijelölte Czomba Sándor államtitkárt a céggel folytatandó tárgyalások vezetésére, továbbá egyeztetéseket folytattak a város önkormányzatával is. Varga utasítást adott arra is, hogy a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat (NFSZ) mérje fel a Dunaújvárosban, a megyében és a szomszédos megyékben meglévő álláshelyeket, helyben külön ügyfélszolgálati irodát is létrehoznak.

Döntés előtt nem beszélhet

A kormány ülése előtt egy miniszternek nincs lehetősége arra, hogy egy még meg nem született döntésről tájékoztatást adjon - magyarázott tovább Varga. Nemzetgazdasági miniszterként tehát tájékoztattam a kabinetet a kialakult helyzetről, valamint céggel folytatott egyeztetésről. Beszámolóm, valamint az alapján, hogy a Dunaferr 2004-es privatizációját elhibázottnak tartjuk, a kormány már aznap döntött erről a kérdésről. Felhatalmazást kaptam arra, hogy megkezdjem a tárgyalásokat a gazdasági társaság többségi tulajdonosával a cég megvásárlásáról - olvasható a tárcavezető válaszában.