Varga Mihály kiemelte, hogy egyebek közt egységes felügyeleti rendszerre tesznek javaslatot, a módosítás elfogadása esetén a takarékszövetkezeti rendszert is elsősorban a pénzügyi felügyelet, a jegybank tudja majd hatékonyabban ellenőrizni. A felügyelet nemcsak ellenőrizhet, hanem menet közben beavatkozhat, például kötelezheti a takarékszövetkezeti integráció központi bankját arra, hogy átfogó vizsgálatot indítson. Sokkal szigorúbb, egységesebb ellenőrzést jelent, hogy a felügyelet kezdeményezési hatáskörébe kerülnek a bírságok, a szankciók, a felfüggesztések, valamint az engedélyek visszavonása.

Varga Mihály kiemelte: fontos módosítás továbbá, hogy nem jogszabály jelöli majd ki hosszú távon a takarékszövetkezeti integráció központi bankját, ami most a Takarékbank, hanem a versenysemlegességet érvényesítve a szövetkezeti hitelintegrációs szervezetnek lesz nagyobb jogosítványa. Ez segíteni fogja a rendszer működési hatékonyságát. A Szövetkezeti Hitelintézetek Integrációs Szervezete (SZHISZ) dönthet majd a jövőben a tisztségviselői felfüggesztésekről, meghatározhatja az integrált informatikai rendszer működtetésének alapkövetelményeit.

A szövetkezeti hitelintegráció helyes lépés volt a kormány részéről, sokkal stabilabb, kiszámíthatóbban működő, transzparensebb lett a rendszer. Azonban az elmúlt három év tapasztalata alapján finomhangolásra szükség van. Emlékeztetett arra, hogy az elmúlt hetekben két levél is érkezett a kormányhoz a témában. Az egyikben Demján Sándor, az Országos Takarékszövetkezeti Szövetség (OTSZ) elnöke hívta fel a miniszterelnök figyelmét a takarékszövetkezeti rendszer működésében lévő visszásságokra. A másikat Patai Mihály, a Magyar Bankszövetség elnöke írta, amelyben a rendszer versenysemleges és hatékony működéséhez módosításokat javasolt négy területen, méltányosabb bankadót, az egységes felügyeletet, az integráció során is működő versenysemlegességet, az integráció szabályozottságának további erősítését kezdeményezték. A Takarékbank és a Szövetkezeti Hitelintézetek Integrációs Szervezete is közölte álláspontját a két említett levélben foglaltakról.

A kormány pénteki ülésén foglalkozott a kérdéssel, áttekintette a bankrendszer, ezen belül a szövetkezeti integrációs rendszer működését, és döntött a törvényelőkészítő munkáról. A jegybank és a bankszövetség munkatársainak bevonásával hétfő délelőttre elkészült a törvényjavaslat az egyes törvényeknek a szövetkezeti hitelintézetek integrációjával összefüggő módosításáról. A bankszövetség versenysemlegesség kiterjesztéséről, a felügyeleti rendszer módosításáról szóló felvetését el tudták fogadni, a csoportszintű bankadófizetésre vonatkozót viszont nem.  Továbbra is az a cél, hogy egységes felügyeleti működés valósuljon meg, növekedjen a takarékszövetkezetek működésének stabilitása, átláthatósága, hatékonyabban tudjanak hozzájárulni a magyar gazdaság növekedéséhez - mondta.