Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

"A svájci jegybank mai lépése megerősítette a kormány devizaadósságokat csökkentő törekvéseit. A svájci jegybank mai lépésének következtében nagyarányú árfolyamváltozások következtek be a devizapiacokon. A döntés hatására a forint árfolyama a svájci frankkal szemben jelentősen gyengült" - mondta a nemzetgazdasági miniszter kormany.hu-nak.

Varga Mihály úgy fogalmazott: "mindez megerősítette annak a kormányzati döntésnek a megalapozottságát, amellyel múlt év decemberében a jelzálogalapú devizahitelek törlesztési árfolyamát a kormány rögzítette. A svájci frank alapú hiteleknél történt 256,5 forintos, valamint euró alapúaknál 309,5 forintos rögzítéssel megvédtük a devizahiteleseket - az eddigi hatások alapján - összességében több, mint 500 milliárd forintos tartozásnövekedéstől."


"Az államadósság esetében az Államadósság Kezelő Központ a devizaadósságot euróra váltja át, így a svájci frank erősödése nem befolyásolja számottevően az adósságszintet. Az önkormányzatoktól tavaly átvett svájci frank alapú hiteleket az ÁKK előtörlesztette, így ezek sem okoznak adósságnövekedést az államadósság szintjében" - hangsúlyozta a nemzetgazdasági miniszter.

Mint Varga Mihály elmondta: "a svájci jegybank mai lépése megerősítette a kormány devizaadósságokat csökkentő törekvéseit, melyek az elmúlt években jelentősen csökkentették az ország sebezhetőségét, mind közösségi, mind magánszinten. Az adósság-, ezen belül a devizaadósság csökkentését a jövőben is folytatni fogjuk."

Ha mindezt videón is megnézné, tessék:

<iframe width="560" height="315" src="//www.youtube.com/embed/19jZLeyuZoo" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>