A svájci frank jelentős mértékű erősödése a gazdasági kockázatokat növeli, az ország gazdasági növekedése függ a svájci frank árfolyamától. Amíg el nem dől az euró sorsa, addig a hektikusság megmarad. "Ha a mostani frankárfolyam tartós marad, akár 0,3-0,5 százalékponttal is akár ronthatja a gazdaság növekedési képességét" - mondta Varga Mihály a Gazdasági Rádió Nap Vendége műsorában.

A görög események elfajulása esetén a kormánynak újra kell számolnia a konvergencia-programot, illetve várhatóan felül kell vizsgálnia az Új Széchenyi Tervet, Széll Kálmán tervet is.  Az adórendszer átalakítása az eredeti terveknek megfelelően halad tovább, egyedül az adójóváírás kivezetésének üteméről lehet vita. Varga Mihály államtitkár azt támogatná, hogy az adójóváírás már 2012-ben szűnjön meg. Elemzők szerint jövőre 600 milliárd forint az az összeg, amelyet meg kell spórolni. Varga Mihály "kicsit túlzónak tartja a több száz milliárdos tételeket", azzal számolnak, hogy jövőre a kereslet már kezd élénkülni, így az adóbevételek magasabbak lesznek, és nem lesz szükség ekkora megtakarításra.

Varga Mihály szerint a MÁV és a BKV fokozatos adósságrendezése nem kerülhető meg. A személyszállítást szabályozó törvénytervezet elkészült, csupán a parlamenti szünet akasztotta meg a jogalkotást. A MÁV adóssága jelenleg kb. mintegy 250-270 milliárd forint, a BKV-é 80 milliárd. Az adósságleírás ugyanakkor nem veszélyeztetheti az állami adósságállomány mérséklését, vagy a hiánycélt, ezért ütemezni kell azt.

A Miniszterelnökséget vezető államtitkár nem zárja ki, hogy az állam értékesíteni fogja a Mol-ban meglévő részesedésének egy részét megfelelő árfolyam esetén. "Nem szabad a kormányzati gondolkodásból kizárni, hogy a kormány ennek a részvénycsomagnak egy részét értékesíti, akár fokozatos értékesítésbe kezd, hiszen nem látjuk előre, hogy mi fog történni a devizafinanszírozásban, vagy a devizapiacokon. El tudok képzelni olyan helyzet, hogy 2012 elején a biztonságos finanszírozáshoz arra lesz szükség, hogy az állami csomag egy része értékesítésre kerüljön".