A paradigmaváltás részeként a képzési rendszert a gazdaság igényeihez igazítják, a munkavállalók megtartásához pedig bérfelzárkóztatás mellett szükség van vonzó karrierpályára is, hogy a fiatal szakemberek a magyar gazdaságban találják meg számításaikat - mondta a miniszter.

A magyar bérszínvonalat közelíteni kell a nyugat-európaihoz, ezt segíti, hogy az idén az első fél évben 7 százalékkal emelkedett a magyar reálkereset. A szaktárca hamarosan javaslatot tesz a kormánynak a közterhek csökkentésére, amely úgy teszi lehetővé a bérfelzárkóztatást, hogy ez nem rontja a magyar gazdaság hatékonyságát és versenyképességét.

A nemzetgazdasági miniszter hangsúlyozta: a támogatást nyújtó pályázatoknál a jövőben elsődleges szempont lesz a kapacitásbővítés, a technológiaváltás, a hozzáadott értéknövelés, míg a munkahelyteremtés másodlagos szempont.
Varga Mihály elmondta: a paradigmaváltás segíti a gazdaság fejlesztésének lehetséges irányait kijelölő Irinyi tervet, illetve az elektromobilitás elterjedését ösztönző Jedlik Ányos tervet.

Ablonczy Balázs, a SAP Hungary Kft. ügyvezetője kiemelte: a nemzetközi szoftver cég jó befektetési területnek tartja Magyarországot, az év elején indított 4 milliárd forint új beruházásuk erősíti az SAP 3 milliárd forintos korábbi befektetését, a globális felhőinformatikai támogató központ létrehozását Budapesten.