Július elején három, a Nemzeti Adó- és Vámhivatallal online adatkapcsolatra képes pénztárgép kapta meg az engedélyt a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivataltól, így megkezdhették a gépek gyártását és forgalmazását - mondta Varga Mihály, nemzetgazdasági miniszter a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) és a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) közös sajtótájékoztatóján - írja az Index.

A miniszter elmondta: az említett három szereplőn kívül még hét céggel tárgyalnak jelenleg, ha ők megkapják a hivatalos engedélyeket, akkor megkezdhetik a gyártást.

Kedvezményes hitelt kapnak a gyártók

Parragh a gépek árával kapcsolaban elmondta, hogy eleinte gondolkodtak azon, hogy legyen-e hatósági ár, de aztán a piaci megoldás mellett döntöttek az állami helyett, és remélik, hogy így olcsóbb lesz az átállás a kereskedőknek. Az MKIK elnöke arra hívta fel a gyártók figyelmét, hogy a mostani változás átrendezi a piacot, így hosszú távon gondolkodva jobban járhatnak a váltással, mintha hirtelen akarnák megszedni magukat.

Varga szerint a gyártóknak viszont kockázatot is jelent az átállás, mivel nem lehetnek biztosak abban, hogy a gyártás megkezdése esetén lesz-e elegendő kereslet a termékeikre. Ezért kedvezményes hitelt hoznak létre, hogy a piacot átlendítsék ezen a félelmen. "Nagyjából 100 milliós hitelállományról van szó, amit kereskedelmi bankok is kiadhatnának, amelyet a Magyar Fejlesztési Bankon keresztül lehet majd elérni" - mondta Varga.

Újabb lyuk a büdzsén

Az online pénztárgépek bevezetéséből a 2013-as költségvetésben 90 milliárd forintos többlet áfabevétellel számoltak tavaly novemberben az akkor még Matolcsy György vezette minisztériumban. A várakozások már akkor is optimisták voltak, most Varga Mihály azzal számol, hogy szeptember-december közötti négy hónapban mégis befolyik 45-50 milliárd forint, ha ez teljesülne még akkor is 40-45 milliárdos költségvetési plusz hiányról beszélhetünk.