A nemzetgazdasági miniszter szerint a mostani felminősítéssel az a nyomás szakadt át, ami már évek óta a hitleminősítőkre szakadt. A csökkenő államadósság, a kedvezőbb üzleti környezet, az államháztartási stabilitás és a bankszektor mérlegének javulása hozta el a felminősítést, illetve az, hogy bizonyos ágazatokban a hitelnövekedés milyen kedvezően javítja a bankok mérlegeit - mondta a gazdasági napilapnak adott interjújában.

Mások jobbak?

Arra a felvetésre, hogy más régiós országokban pár szinttel jobbak a minősítések, mint nálunk, Varga azt felelte: "van, ahol igen, de máshol nem. Horvátországnak és Szerbiának rosszabb, Szlovéniának pedig ugyanolyan." A nemzetgazdasági miniszter szerint ahhoz, hogy a nálunk pár szinttel jobb adósbesorolásban lévő Lengyelország szintjén legyünk, nem lett volna szabad 2010 előtt gazdaságpolitikai hibákat elkövetni. A piac a magyar gazdaságot tízéves periódusban ugyanolyan kedvezően ítéli meg, mint a lengyelt, emiatt a tárcavezető további hitelminősítői javulást vár.

További felminősítések jönnek

Varga szerint a költségvetési hiány jövő évi növekedése, a GDP-bővülés lassulása és a Magyar Nemzeti Bank alapítványainak ügye nem nehezíti a felminősítést, ez a Fitchnél sem volt így. Ha a makrogazdasági folyamatokat nézzük, akkor Magyarországnak egyértelműen a befektetésre ajánlott kategóriában van a helye - szögezte le Varga, aki szerint a 2017-es költségvetés elfogadása további megerősítést adhat a jobb minősítések felé, mert a több állami beruházás, az adócsökkentés és a bérfelzárkózás miatt növekszik majd a gazdaság. A lépéseknek kedvező hatásuk lesz a belső keresletre, ami stabilabbá fogja tenni a magyar gazdaság növekedését is.

A tárcánál Varga szerint azon dolgoznak, hogy az a két-három tényező, ami miatt szerényebb növekedés volt az első negyedévben, megváltozzon, így például a járműipar mellé más iparágaknak is fel kell zárkózniuk. A belső keresletnek még van tere a növekedésre, és a bérfelzárkózás sem veszélyezteti az egyensúlyi pozíciót - mondta a miniszter, aki azt is hozzátette azért, hogy szükség van az európai uniós források hatékonyabb felhasználására is. Nincs olyan veszély, ami egy új költségvetési tervezést indokolna - mondta Varga a Világgazdaságnak.