Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A 49 ország és több nemzetközi pénzügyi szervezet részvételével Milánóban folyó tanácskozáson az együttműködés kérdései mellett a kereskedelemről, a beruházásokról és a gazdasági-pénzügyi fejleményekről tanácskoztak. Ezt megelőzően az eurózóna, szombaton pedig az Európai Unió pénzügyminiszterei ülnek össze nem hivatalos tanácskozásra.

Varga Mihály az MTI-nek telefonon adott nyilatkozatában rámutatott: a gazdasági világválság kirobbanása után Európa és Ázsia országai más-más utat választottak. Európa a megszorítások politikáját követte, Ázsia pedig a gazdasági növekedés fenntartását helyezte előtérbe. Az adatok azt mutatják, hogy az ázsiai válságkezelési stratégia eredményesebb volt.

A miniszter hozzátette: a magyar kormány a foglalkoztatás élénkítésével és a beruházások növelésével eredményesebb volt az unió legtöbb országánál. A bruttó hazai termék (GDP) 3,9 százalékkal nőtt a második negyedévben, az előző negyedévhez képest pedig 0,8 százalékos volt a gazdaság növekedése. Ezen adatok alapján Magyarország a gazdasági teljesítményét tekintve az elsők közé került az Európai Unióban - mondta.

Emlékeztetett, hogy az európai országok számos vállalata kiszervezte tevékenységét Ázsiába, de az ott gyártott termékek import formájában visszakerülnek Európába. Ahhoz, hogy a termelést és a keresletet fenntartsák, szükség van a foglalkoztatottság bővítésére és a jövedelmek emelésére - mondta a nemzetgazdasági miniszter. A magyar kormány "keleti nyitás és nyugati tartás" politikájának helyessége beigazolódott, tapasztalatai szerint más országok még inkább nyitnak Ázsia felé - tette hozzá.