Nyolcadik negyedéve nő a magyar gazdaság, miközben az egyensúlyi mutatók is kedvezően alakultak - értékelte az első negyedéves GDP-adatokat Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter. Nem hitelből növekszik a magyar gazdaság, hanem az ipar és az építőipar teljesítményének köszönhetően. Az adatok alapján a foglakoztatás is bővül, ugyanis 80 ezerrel nőtt a foglalkoztatottak száma, miközben a közszférában és a közfoglakoztatásban változatlan maradt a foglakoztatás - mondta a miniszter. A kormány számol kockázati tényezőkkel, ilyen az ukrajnai konfliktus gazdasági hatása, vagy a görög államháztartás válsága. Vannak pozitív kockázatok is: az alacsony olajár növelheti a gazdasági növekedést. Éves szinten a magyar gazdaság növekedése három százalék fölött is lehet - tett hozzá Varga.

Suppan Gergely a Takarékban elemzője szerint a várakozásokhoz közeli mértékben (Takarékbank: 3,5 százalék, Bloomberg konszenzus: 3,3 százalék, Reuters konszenzus: 3,1 százalék), 3,4 százalékkal nőtt a magyar gazdaság az első negyedévben. A következő negyedévekben hasonló ütemű növekedésre lehet számítani, mivel a devizahitelek elszámolásának, az MNB növekedési hitel programjának kiterjesztése, valamint a várhatóan élénkülő európai gazdaság pozitív hatásai tarthatják lendületben a gazdaságot. Ezért a teljes éves növekedés is megközelítheti az első negyedéves teljesítményt, ami 3,3 százalékos lehet. Jövőre a Takarékbank 2,5 százalékos növekedésre számít, amire pozitív kockázatot jelenthetnek a tervezett adócsökkentések.

Erste: a lassulás jelei már láthatóak

Az Erste elemzése szerint idén az első negyedévben 3,4 százalékkal nőtt a magyar gazdaság, ami megegyezik a tavalyi év végén mért növekedési értékkel. Ez a kiigazítás nélküli adat egyelőre nem tükrözi a gazdaság lassulását. Azonban, ha a szezonális hatásoktól megtisztított értéket vizsgáljuk, akkor látjuk, hogy míg 2014 utolsó negyedévében 3,3 százalékkal bővült a magyar GDP, addig ez a mutató már csak 3,1 százalékos növekedést jelzett idén.

Erste szerint keresleti oldalon továbbra is a belső kereslet dominálhatott, azonban a hangsúly már bizonyos fokig eltolódhatott a beruházásoktól a háztartások fogyasztása felé. Várakozásaink szerint folytatódhat a magyar gazdaság növekedése az elkövetkezendő negyedévekben is, azonban lassuló ütemben. Az idei év egészére 2,5 százalékos növekedést várnak az Ersténél, amelyet a részletes adatközléskor felülvizsgálhatnak. Az előrejelzésükben felfelé mutató kockázatokat látunk köszönhetően az nhp program bővítésének, illetve annak, hogy az Európai Központi Bank kötvényvásárlási programja érdemben javíthatja az európai növekedési kilátásokat.

K&H: három százalék lehet a növekedés

Arra számítani lehetett az eddig megjelent makroadatokból, hogy az ipar számottevő szerepet játszott a negyedéves növekedésben. Emellett a szolgáltatások is hozzájárultak a bővüléshez - kommentált Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője. A szakember hozzátette: "a 3,4 százalékos növekedésnél nagyobb bővüléssel számoltunk, elsősorban az ipari teljesítmény, belső fogyasztás és a nettó export miatt".

Az építőipar növekedése ugyan lassult, az ágazat ennek ellenére pozitívan hatott a GDP-re - fogalmazott a szakember, aki szerint a keresleti oldalon a belső fogyasztás és a nettó export lehetett a fő hajtóerő. Németh Dávid szerint a beruházások bővülése a múlt év utolsó negyedében nagyon visszaesett, így az idén visszafogottan járulhatnak hozzá a bővüléshez. Az idei év fő kérdése, hogy az ipar és a szolgáltatások közül melyik hajtja majd jobban a gazdaságot. A jelenlegi kilátások szerint az éves növekedés 3 százalék körül lehet - véli a K&H elemzője.