A miniszter szerint Magyarország rendelkezik azokkal a kapacitásokkal és lehetőségekkel, hogy az innováció területén is központi szerepe legyen. Ehhez a gazdaságpolitika oldaláról két dologra van szükség: fenn kell tartani a stabilitást a gazdasági teljesítményben és élénkíteni kell a megindult gazdasági növekedést. A kormány célja, hogy a 2018-ig tartó kormányzati ciklus végéig 20, az évtized végéig pedig legalább 30 világszínvonalú innovációs központ működjön Magyarországon.

A kormány ösztönözi szeretné, hogy a termeléshez magasabb hozzáadott értéket előállító tevékenységek kapcsolódjanak. Bár még nem állt fel az új kormány, s a kabinet programjának elkészítése a miniszterektől függ majd, az innováció területén már körvonalazódnak az irányok - fogalmazott a tárcavezető.

Az utóbbi években életbe léptetett vállalati adókedvezményeket megtartják, és "ha a költségvetési mozgástér erre lehetőséget ad", akkor tovább mérséklik a terheket. Ezenkívül folytatnák az adminisztratív terhek csökkentését célzó programokat, tovább gyorsítani a cégbejegyzést, valamint a finanszírozási lehetőségeken is szeretnének javítani. Bízunk abban, hogy az élénkülő gazdaság a kereskedelmi banki szektorban is segíti a hitelezés bővülését, de a kormány olyan szabálymódosításokra is készül, amelyek ezt ösztönzik - mondta Varga.

A miniszter szerint egy olyan iparstratégiát kell kidolgozni, ami a járműiparnak való kitettséget csökkenti, ezért ki kell választani néhány területet, és a forrásokat oda összpontosítani. Példaként említette az elektronikai ipart, a logisztikát, az egészségipart és a turizmust, valamint a védelmi- és élelmiszeripart. Kiemelte az elektromobilitás támogatásának fontosságát is.