Örülünk annak, hogy Európában a legmagasabb növekedést produkáltuk, mindezt úgy, hogy a hiány 3 százalék alatt maradt, utóbbiból továbbra sem enged a kormány, ahogyan az adósságcsökkentésből sem. Ebben az évben már nem lesz devizakötvény-kibocsátás, jövőre is ez a cél - mondta Varga Mihály az 52. közgazdász vándorgyűlésen Nyíregyházán. A nemzetgazdasági miniszter elmondta: az újraelosztás mértékének csökkentése továbbra is kiemelt feladat, ahogyan a foglalkoztatottság növelése is - az ország elmaradottabb régióira tekintettel a kkv-k turisztikai fejlesztései is fókuszban lesznek. Az NGM vezetője a beruházási ráta 20 százalék fölé emelését és az ország hitelminősítésének javítását is a célok között említette.

A felmérések szerint 20-30 százalék között van a feketegazdaság részaránya Magyarországon, itt még van tennivalója a gazdaságpolitikának - mondta Varga Mihály. Ősszel el fogjuk indítani azt a trade controll programot, a beérkező áruk pontosabb nyomonkövetését, amitől a feketegazdaság csökkenését, az áfacsalások visszaszorítását várják - mindezen a nemzetgazdasági és az agrártárca közösen dolgozik. A cél az osztrák 7-8 százalékos feketegazdaság-arány - fogalmazott Varga. Megjegyezte: az online kasszáknak is köszönhetően az áfabevételek már a tavaly tervezettnek megfelelően alakulnak.

Még mindig van hova bővülnie a foglalkoztatottságnak, a cél a csehországi arányszám, azaz a tízmilliós lakosságból ötmillióan dolgozzanak - mondta a miniszter. A meglévő munkahelyek megvédése is cél, a munkahelyvédelmi akcióterv keretében eddig 880 ezer munkahely megtartásához járult hozzá az állam 194 milliárd forint "otthagyott" járulék- és adótömeggel.

A közmunkáról elmondta: nem az a cél, hogy százezrek ebben a formában jussanak hosszú távon munkához, hanem az, hogy visszakerüljenek az érintettek a munkaerőpiacra. A felmérések szerint a közfoglalkoztatottak 8 százaléka kerül vissza a munkaerőpiacra - fogalmazott a miniszter, aki szerint a közmunkaprogram bővítése a cél. Ősszel elindul a munkaügyi hivatalok átszervezése azért, hogy a képzett munkaerő foglalkoztatására is koncentráljanak, illetve a hivatalok a közfoglalkoztatással is foglalkoznak majd.

Azért szeretné elérni a kormány, hogy a bankrendszer legalább 50 százaléka magyar tulajdonú legyen, mert a külföldi tulajdonú bankok szerepe a válság után a vállalati hitelezésben a hazaiaknál sokkal szerényebb maradt - mondta az NGM vezetője. Hozzátette: ezért vették átmenetileg állami tulajdonba az MKB-t.

A devizahitel-ügyekről elmondta: ősszel fogják megcsinálni a pontos elszámolást, a tárca becslése szerint 3 milliárd eurós értékben terhelheti ez a hazai bankrendszert. Ezt követi majd a devizahitelek kivezetése - nem szűnik meg minden devizahitel, de korlátozni kell az ország sérülékenysége szempontjából, milyen devizahitel-kitettsége van a lakosságnak. A tavasz folyamán elindul a forintosítás, addig a parlament ennek kereteit kialakíthatja.

A bankadó és a tranzakciós illeték felülvizsgálata jön, módosítások történhetnek azzal a céllal is összefüggésben, hogy élénkíteni szándékoznak a hitelezést.

Az önkormányzati adósság átvétele jó alap a települések számára a fejlődéshez, a jövőben a központi ellenőrzés működési hiteleket nem engedélyez, fejlesztésieket igen, ha a cél összhangban van a gazdaságpolitikával.