Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Ennek ellenére vannak cégek, melyeket szeretnének részben állami tulajdonban tartani, így a legnagyobb kereskedelmi bankban és biztosítóban nem adnák el részesedésüket. A privatizáció mellett a lakosság képzése lehet a tőkepiac fejlesztésének kulcsa Tamborski szerint. A politikus kiemelte, hogy a varsói tőzsdén jelenleg a forgalom felét külföldi befektetők generálják, de a hazai kisbefektetők is aktívak, részarányuk 18 százalék körül van. A nemzetközi szereplők közel hatvan százaléka brit, ötöde pedig francia kötődésű.

Néhány éve a lengyel állami szektor a GDP felét adta, ma ez az arány húsz százalék körüli. A privatizáció mellett ez a magánszektor fejlődésének köszönhető − hangsúlyozta Tamborski. Mintegy százhatvan kisebb-nagyobb céget továbbra is az állam tulajdonol, és vannak részesedéseik más tőzsdén lévő társaságokban is, tehát van tere a privatizáció folytatásának.

Nem minden céget szeretnénk eladni, megtartanánk például a kisebbségi tulajdonrészt a legnagyobb lengyel kereskedelmi bankban és biztosítótársaságban − mondta Tamborski a Napi Gazdaság kérdésére. A kormány jövőbeli terveivel kapcsolatban elmondta: jelenleg egy állami befektetési vállalatot szeretnének létrehozni, mely elsősorban infrastruktúra-fejlesztésbe szállna be, már meglévő projekteket venne meg. A szakember reméli, hogy az első konkrét befektetéseket még az idén végrehajthatja ez az alap, és a nemzetközi szereplők fantáziáját is megmozgatja a konstrukció.

 

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!