Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A tízoldalas törvényjavaslat kizárólag vasárnap és a munkaszüneti napon tiltaná meg az üzletek nyitva tartását. A többi esetben - így például szombaton is - kizárólag időbeli korlátok közé szorítaná. A főszabály szerint az üzletek reggel 6 óra és este 10 óra között lehetnek nyitva Magyarországon. Deklarált cél a dokumentum szerint, hogy a családi kisvállalkozások működését ne akadályozzák akkor, ha a tevékenységet kisebb méretű boltban (400 négyzetmétert meg nem haladó árusító területen) folytatják, és az általános zárva tartási időszakban a kereskedelmi tevékenységet a tulajdonosok, vagy segítő családtagjaik maguk gyakorolják.

A javaslatot tíz KDNP-s képviselő (Semjén Zsolt, Harrach Péter, Latorcai János, Rétvári Bence, Móring József Attila, Aradszki András, Soltész Miklós, Hoffmann Rózsa, Vejkey Imre és Simicskó István) nyújtotta be.

Az alkalmazottakkal működő boltok tehát nem örülnek majd, hiszen az ilyen üzlet az általános zárva tartási időszakban akkor tarthat nyitva, ha az általános zárva tartási időszakban kizárólag az üzletben kereskedelmi tevékenységet folytató egyéni vállalkozó, egyéni cég tagja, vagy gazdasági társaság legalább többségi befolyással bíró természetes személy tagja maga, vagy az előbbiekben felsoroltak segít ő családtagja folytatja a kereskedelmi tevékenységet.

Öt vasárnap

A javaslat különös rendelkezéseket tartalmaz az üzletek december 24-i és december 31-i nyitva tartására, és meghatározza azt is, hogy az üzletben a zárórakor még bent tartózkodó személyeket legfeljebb 30 percen belül ki kell szolgálni.

A törvényjavaslat lehetőséget biztosít arra is, hogy az adott naptári évben öt vasárnapon a kereskedő - saját döntése alapján - nyitva tarthassa az üzletet reggel 6 és este 10 óra között azzal, hogy a döntését köteles előzetesen a kereskedelmi hatóság felé bejelenteni.

Kivételek

A kivételek körét a javaslat úgy oldja meg, hogy a törvény hatályát nem terjeszti ki egyes létesítményekre, tevékenységekre (például üzemanyagtöltő-állomás, gyógyszertárak, dohányboltok), továbbá egyes tevékenységekre (például újságárus, virágárus, pék) eleve különös rendelkezéseket tartalmaz. A pékárut és tejterméket árusító üzletek korábban is kinyithatnak, illetve vasárnap és munkaszüneti napokon is - korlátozott időben - nyitva tarthatnak. A virágboltok vasárnap és munkaszüneti napokon szintén - korlátozott időben - nyitva tarthatnak.

Súlyos szankciók

Az ellenőrzést a fogyasztóvédelmi hatóság végezné, a szankció legalább ötnapos boltbezárás lenne, ami a második jogsértés esetén 30, harmadik jogsértés esetén 90 napra, minden további esetben pedig 365 napra menne fel.

A vasárnapi zárva tartást megúsznák a trafikok, a gyógyszertárak, a reptéri boltok, a vonat- és buszpályaudvarokon lévő üzletek, a börtönök, laktanyák és kórházak belső boltjai, a piacok és vásárok, a benzinkutak.

Az éjjel-nappali nyitva tartást sem választhatják az érintettek, 6-tól 22 óráig lehetnek nyitva. A pékségek már 5-kor is kinyithatnak, vasárnap és munkaszüneti napokon pedig 12-ig lehetnek nyitva.

A reptéri és pályaudvari boltoknak a mentességhez elsősorban az utazás kényelmét kell szolgálniuk, de semmiképpen sem a napi rendszeres bevásárlás céljait.

Vasárnap is lehet majd étteremben étkezni, kávézóba vagy éppen moziba menni, s ugyancsak nem terjed ki a törvény hatálya a kereskedelmi jellegű turisztikai szolgáltatási tevékenységre, valamint a szálláshelyen végzett kereskedelmi tevékenységre (amely a pihenési célok biztosításának szükségességével összefüggő kivételnek tekinthető).

...és még amit a kormány jónak lát

Került a tervezetbe egy "kivéve a gyevi bírót" típusú gumiparagrafus is, ez így szól: "Kormányrendelet az adott település (településrész) sajátosságaira - különösen az idegenforgalom kiszolgálásának igényére, a vásárlási szokásokra, a foglalkoztatottak számára és a lakókörnyezet érdekeire - tekintettel az üzletek nyitva tartására az e törvénytől eltérő szabályokat is megállapíthat".

Az egyik paragrafus pedig a kereskedelemről szóló törvény módosításával felhatalmazást ad a helyi önkormányzatoknak (Budapesten a kerületi önkormányzat képviselő-testülete, a fővárosi önkormányzat által közvetlenül igazgatott területen a fővárosi önkormányzat közgyűlése), hogy az éjszakai (22 és 6 óra közötti) nyitva tartás feltételeire a helyi sajátosságok figyelembe vételével további korlátozásokat, valamint a világörökségi területen működő, szeszes italt kimérő, árusító kereskedelmi, illetve vendéglátó üzletek 24 és 6 óra közötti nyitva tartásával összefüggő - a közbiztonság, illetve a köztisztaság fenntartásához kapcsolódó - többletfeladatokhoz igazodó összegű felügyeleti díjat állapíthassanak meg.

Fontos célkitűzés

Fontos célkitűzése a javaslatnak, hogy nem kívánja korlátozni a kis családi üzletek nyitva tartását akkor, ha ezek nem jelentős alapterületű kereskedelmi egységes, és az egyébként tiltott időszakokban az üzlet tulajdonosai, illetve segítő családtagjaik maguk végzik a kereskedelmi tevékenységet.

A javaslat egyaránt törekszik arra, hogy a kereskedelmet - amely a nemzetgazdaság húzó ágazata - csak ésszerű mértékben, a nyilvánvaló kivételek alkalmazása mellett korlátozza, ugyanakkor elősegítse azt is, hogy a vasárnap valóban pihenőnap legyen az ország döntő része számára. Olyan szabadnap, amelyen a családi együttlétre nyitva álló rövid időt nem kurtítja még a vásárlással eltöltött idő is - fogalmaz a dokumentum.

A családok számára azért jelentene hozzáadott értéket, ha a kereskedelemben dolgozó szülők a munka törvénykönyve alapján járó heti két pihenőnapjuk egyikét vasárnap kapnák meg kötelezően, mert a gyermekek hétköznap iskolában vannak és csak a hétvége áll rendelkezésre ahhoz, hogy szülők és gyermekek együtt legyenek - olvasható a törvényjavaslatban.