A kormány részéről az elmúlt években kifejezetten aktív hozzáállás tapasztalható a kiskereskedelem szabályozásában, általában olyan szabályokat sikerül hozni, amelyek találkoznak a szektor képviselőinek többségének véleményével, igaz, voltak jelentős viták is - fogalmazott Lenner Áron Márk, az NGM helyettes államtitkára a BGF mai konferenciáján.

Nem igazolódtak be a kiskereskedelmi forgalom csökkenésével kapcsolatos félelmek, a március 15. előtti és utáni adatok szerint jelentős mértékben nőtt a kiskereskedelmi forgalom, elsősorban a hétfői és a szombati forgalom emelkedett - mondta Lenner. Állítását pontos adatokkal, statisztikákkal nem támasztotta alá - ezeket a kereskedők szövetsége is erősen hiányolja -, ahogyan a NAV-tól is már hetek óta várjuk hiába a növekedésről szóló jelentést megalapozó számokat.

A kereskedelmi láncok mindig egy picit veszteségesre tudták kozmetikázni a mérleget, ezen szeretnénk változtatni - ezzel indokolta a veszteséggel működő üzletek tervezett bezáratását a helyettes államtitkár. Előadásából ebben az esetben is kimaradtak a pontos számok, illetve arra sem vesztegetett szót, hogy vajon egy intenzíven terjeszkedő, beruházó cég esetében miért nem elfogadható az átmeneti veszteség és miért két év csak a türelmi idő, miközben a nagyobb értékű eszközök, pláne az ingatlanok értékcsökkenési leírása ennél jóval hosszabb ideig történik.

Felmerült, hogy nem igazságos a világörökségi területeken lévő boltok nyitva lehetnek vasárnap, ezen változtattak - fogalmazott eufemisztikusan az államtitkár. Hozzátette: az online kasszákkal a tisztességes kereskedők jutnak előnyhöz, ez tisztább versenyt és adóbevétel-növekedést eredményez. Kiemelte, hogy bár mindenki vasárnapi zárva tartásként említi a jogszabályt, az éjjel-nappal nyitva tartó boltokat is érintette a változás, hiszen az éjszakai órákban már nem működhetnek.