Tavaly elsősorban a termelő, gyártó szektorban nőtt meg a munkaerő-igény. A fehérgalléros irodai alkalmazottak foglalkoztatásának volumene országosan stagnált, ugyanakkor a kékgalléros - szakképzett és szakképzetlen - munkavállalóké bizonyos régiókban akár 25-35 százalékos növekedést is mutatott - mondta Dénes Rajmund Roland, az MMOSZ elnöke, a Humán Centrum Kft. ügyvezetője.

Amíg a szakképzetlen munkaerő bővítését 40-60 kilométeres körzetből szállítással biztosítani tudják, addig a szakképzett munkaerőt, a fiatal szakembereket egyre nehezebben lehet megtalálni, megfizetni és megtartani - jegyezte meg az MMOSZ elnöke közlemény szerint. Komoly hiány van munkatapasztalattal rendelkező, mérnök, lakatos, hegesztő, fényező, műszerész munkatársakból. Dénes a szakképzési rendszer átalakításával kapcsolatban megjegyezte: bízik abban, hogy így gyorsabban tud majd a képzési rendszer a piaci igényekre reagálni.

Simon Balázs, az MMOSZ kommunikációs alelnöke, a Humánia HRS Group Zrt. jogi és kommunikációs igazgatója szerint esetenként már munkaerőhiányt tapasztalnak, mivel az elmúlt év utolsó negyedévében megközelítették, a nyugati országrészben el is érték a nem statisztikai, hanem tényleges értelemben vett teljes foglalkoztatást.

Csizmadia Gábor, az MMOSZ operatív alelnöke, a Dologidő Kft. cégvezetője kiemelte a tájékoztatásban: a kereskedelemből - az új szabályozások által okozott leépítések hatására - kilépő, a munkaerőpiacon megjelenő munkavállalók részleges megoldást nyújthatnak az ipari termelésben és a szolgáltató szektorban jelentkező munkaerőhiányra, átképzés útján. A szakértő a változások hatására a kereskedelemben az atipikus foglakoztatási formák megközelítőleg 20 százalékos növekedésével számol idén.

Jelentős piactisztulást generál majd a januártól életbe lépett fordítottáfa-szabályozás a munkaerő-kölcsönzés területén, ami a szakértő kölcsönző cégek megerősödéséhez, ezen keresztül kölcsönzési szakma elismertségéhez vezet. Idén várhatóan tovább növeli külföldi munkaerő volumenét az ipari termelésben kialakult szakképzett munkaerőhiány - véli Csizmadia.