Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az Európai Bizottság csütörtökön felszólította Magyarországot - miként Észtországot és Görögországot is -, hogy hozza összhangba nemzeti vasútbiztonsági előírásait az e tárgykörben született uniós irányelvvel. A brüsszeli testület ezzel új szakaszba léptette e három tagállammal szemben indított kötelezettségszegési eljárását. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) azt közölte, hogy még nem kapta meg a hivatalos értesítést.

Magyarország vonatkozásában az uniós jog érvényesülésén őrködő javaslattevő-végrehajtó intézmény az országos vasútbiztonsági hatóság függetlenségét illetően táplál bizonyos aggályokat - konkrétan a vasútbiztonsági hatóságnak az infrastruktúra-üzemeltetőkkel, illetve vasúttársaságokkal szembeni műszaki segítségkérési jogosítványait, illetőleg a vasútbiztonsági hatóságnak a nyomozó szervekkel szembeni baleseti jelentéstételi kötelezettségét illetően.

Brüsszel ez év februárjában indított kötelezettségszegési eljárást Magyarországgal szemben hivatalos figyelmeztetés formájában. Most - miután az Európai Bizottság szerint magyar részéről nem rendezték megnyugtató módon a kérdést - elküldték Budapestre az úgynevezett indoklással ellátott szakvéleményt is, ami az eljárás második szakaszát jelenti.

Az ilyen szakvéleményre az érintett tagországnak két hónapon belül kell választ adnia. Ha a válasz nem elégíti ki az Európai Bizottságot, az intézmény a luxembourgi székhelyű Európai Bíróság elé viheti az ügyet.

A brüsszeli bizottság havonta egyszer szokta csomagban közzétenni a kötelezettségszegési ügyekben tett friss lépéseit. Ezúttal 147 döntést jelentettek be, amelyek közül 39 volt az indoklással ellátott szakvélemény. A bizottság négy ügyben fordult az Európai Bírósághoz.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) még nem kapta kézhez az ügyhöz kapcsolódó hivatalos értesítést. Az indokolással ellátott vélemény megküldése esetén a tárca az Európai Bizottsággal együttműködve határidőben teljesíti válaszadási és jogalkotási kötelezettségét - közölte az NFM az MTI megkeresésére.