Miután a hétfőn zárult pályázaton egyetlen ajánlat sem érkezett, a felszámoló Budapest Holding Zrt. hamarosan újra meghirdeti a balassagyarmati Ipoly Design Bútorgyártó (IDB) Kft. vagyonelemeit − tájékoztatta lapunkat Szabó Ferenc felszámoló. A nagy hírű, több évtizedes múltra visszatekintő gyár területén immár nincs esély a termelés újraindítására − mondta a felszámoló. Ezt a piaci viszonyok sem teszik lehetővé, de már érdemi eszközök sincsenek.

Az IDB-t a 2007 júniusában felszámolás alá került, többmilliárdos adósságot felhalmozó Ipoly Bútorgyár Zrt. munkatársai alapították. Azt tervezték, hogy a meglévő üzleti kapcsolatokra és szaktudásra alapozva irodai és szállodabútorokat gyártanak. Az Ipoly Bútorgyár éveken át az ország egyik legnagyobb, elsősorban egyedi termékeket előállító üzeme volt. Többek között kórházaknak, három- és négycsillagos hoteleknek, nagyvállalatoknak, még a Külügyminisztériumnak is gyártott bútorokat.

Az IDB nemcsak a telephelyet, hanem az értékesebb gyártóberendezések nagy részét is bérelte. Már 2008-ban látszott, hogy a gazdasági válság miatt a termelést nem tudják a kívánt szintre növelni, ettől függetlenül a mindössze hét dolgozót foglalkoztató cég az évet több mint 78 millió forintos nettó árbevétel mellett 2,8 milliós nyereséggel zárta. A gondok 2009-ben tovább sokasodtak, a rendelésállomány csökkent, a termelési költségek pedig nőttek. Az IDB 2009 végén, 2010 elején már jelentős fizetési gondokkal küzdött, halmozódtak a szállítói követelések és a köztartozások, igaz, a vevőkkel szemben több mint 20 millió forintos követelése is volt. 2010 tavaszán már a bérfizetés is gondot okozott. Végül a tulajdonosok, illetve a dolgozók döntöttek úgy, hogy kezdeményezik a társaság felszámolását, amelyet 2010 májusában rendelt el a Nógrád Megyei Bíróság − tájékoztatott a felszámoló.

A hitelezőkkel szemben több mint 30 millió forintos adósságot felhalmozó cég dolgozóinak elmaradt járandóságát a bérgarancia-alap segítségével sikerült kifizetni. Bár néhány kisebb cég működik, mára nyilvánvalóvá vált, hogy a több mint fél évszázados múltra visszatekintő, egykor több száz embernek munkát adó balassagyarmati bútorgyártást érdemben nem sikerült feltámasztani. Az elmúlt időszakban az IDB-n kívül azok a cégek is sorra a felszámolás sorsára jutottak − mint például az Axelo Kft. −, amelyek a nagy hírű gyár eszközeivel, annak korábbi piaci kapcsolataira alapozva akarták folytatni a termelést.