A pénteki nap egyik sztárja a londoni tőzsdén a Tesco volt. A brit boltlánc ugyanis közölte, hogy megvásárolja a Booker nagykereskedelmi céget 3,7 milliárd fontért - 1,35 billió forintért. A bevásárlásnak a befektetők nagyon örültek: 9 százalékkal drágultak a Tesco-papírok.

Hétfőn viszont már a nagy drágulás után jött a korrekció, magyar idő szerint fél 10-kor a Tesco-árfolyam valamivel több mint 1 százalékos mínuszban volt, mindez persze csekély visszaesés a pénteki száguldáshoz képest.

Rafinált lépés

A Tesco pénteki bejelentése szerint a Booker felvásárlása előnyös lesz a vásárlók, a független kereskedőcégek, a munkavállalók és a többi, a két céggel kapcsolatban álló vállalkozások számára egyaránt.

A boltlánc a rafinált lépéssel olyan céget vett meg, amely az elmúlt öt évben több hasznot hozott a részvényeseinek, mint az Apple. A nagykereskedő megszerzése számos első látásra nem nyilvánvaló előnnyel jár a Bloomberg elemzése szerint. Például azzal, hogy kihasználhatja üres helyiségeit - raktárterületet kínálhat a Bookernek -, másrészt az élelmiszer-házhozszállítási üzletágát még nem nyúlta le az Amazon.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!