Tavaly szeptember-novemberben a munkanélküliek száma az előző év azonos időszakához képest 83 ezer fő­vel, 321 ezerre, a mun­kanélküliségi ráta 2,0 százalékponttal, 7,2 százalékra mérséklődött - adta hírül a KSH.

Az utóbbi kapcsán azonban fontos hozzátenni, hogy egy hónap alatt a ráta 0,1 százalékponttal nőtt. Így véget ért az a páratlanul hosszú, 2013. márciusa óta (11,6 százaléknál kezdődött) tartó időszak, amikor hónapról hónapra csökkent vagy legalábbis stagnált a munkanélküliségi ráta. Érdemes azoban hozzátenni, hogy a havi, 0,1 százalékpontos növekedés nagyjából megfelel az ilyenkor szokásos szezonális hatáanak (ősz végére az idénymunkák ugyanis fokozatosan kifutnak). Ez pedig azárt lehetséges, mert az állam e hónapokban nem avatkozott bele a szokásosnál jobban a munkaerőpiaci folyamatokba.

A friss statisztika szerint 2014. szeptember-novemberben a 15-74 éves, munkanélküli férfiak száma 169 ezer fő volt, 47 ezer fő­vel ke­vesebb, mint 2013 azonos időszakában. Munkanélküliségi rátájuk 2,1 százalékponttal, 7 százalékra csökkent. A munkanélküli nők 152 ezer fős létszáma 36 ezer fővel volt alacsonyabb az előző év azonos idő­sza­kinál, munkanélküliségi rátájuk - a 2 százalékpontos csökkenés eredményeként - 7,4 százalék volt.

Havi összevetésben emelkedett a munkanélküliségi ráta, mivel a munkanélküliek száma több mint 1 százalékkal nőtt, a gazdaságilag aktívak száma pedig csupán 0,2 százalékkal bővült - állapította meg Ürmössy Gergely, az Erste Bank Zrt. vezető elemzője. A mutató emelkedésére utoljára 2013 elején volt példa.

Jelenleg meghatározó szerepe van a közmunkaprogramnak, hiszen októberben több, mint 180 ezer fő kapott munkát ezen keretek között. A program folyamatos bővítése elfedte a szezonális hatásokat az elmúlt években, így a mostani enyhe emelkedés az első jele lehet annak, hogy a közmunkások száma a tavaly áprilisban látott 212 ezer főnél alacsonyabb szinten stabilizálódik hosszú távon. Amennyiben a közmunkaprogram keretein belül foglalkoztatottak létszáma nem csökken tovább, 2014 végére akár 7 százalék alá is csökkenhet a munkanélküliségi mutató értéke - véli az elemző.

A munkanélküliek 46,4 százaléka egy éve vagy annál régebben keresett állást. A munkanélküliség átlagos idő­­tartama 18,2 hónap volt.

Egyelőre csúcsot döntenek a foglalkoztatási számok: 2014. szeptember-novemberben ugyanis 4 millió 155 ezer fő volt a foglalkoztatottak létszáma, 188 ezer fővel több, mint egy évvel korábban. A 15-64 évesek foglalkoztatási rátája 62,8 százalékra emel­ke­dett.

Tavaly decemberétől a munkaerő-felmérés adatainak teljeskörűsítése a 2011-es népszámlálás bázisán to­vábbvezetett népességszámon alapszik. Az összehasonlíthatóság biztosításához a korábbi becsléseket a KSH az új súlyszámrendszerrel 2006-ig visszamenően módosította.

A kormányzat aktív foglalkoztatási programjainak, úgymint az első munkahely garancia programnak, a lakhatási támogatásnak vagy a kkv-k munkahelyteremtését támogató pályázatnak kiemelkedő szerepe van a folyamatosan javuló munkaerő-piaci statisztikákban - triumfált a Nemzetgazdasági Minisztérium. A tárca értékelése szerint a kedvező foglalkoztatási adatok pozitívan hatnak a költségvetés bevételeire, emellett a háztartások fogyasztási kiadásait is emelik, ennek eredményeként elősegítik a gazdaság bővülését is.