Érzékelhető az érdeklődés fokozódása a háziorvosi praxisok iránt. A praxisváltás programnak köszönhetően 2012-ben 67 vétel volt sikeres pályázat útján. Míg a vásárlók átlagéletkora 35 év, az eladók átlagéletkora 65 év volt - derül ki Doncsev András, az emberi erőforrások tárca parlamenti államtitkára által Szél Bernadett független országgyűlési képviselő kérdésére adott írásos válaszából.

Az államtitkár szerint az, hogy egy praxisnak van-e háziorvosa, a bérezésen kívül más tényezőktől is függ. Válasza szerint a kormányzat a szakképesítés megszerzésének egyéni útjait támogatja. A praxisjogot körzethez rendelték, és emellett több olyan lépést is tettek, amely a háziorvosok szakmai és egzisztenciális biztonságát javítja. Külön pályázati forrás támogatja a fiatalokat, hogy a házi gyermekorvosi állások felé orientálódjanak.

A területi ellátási kötelezettség pedig lefedi az átmenetileg vagy akár tartósan is üres háziorvosi körzetek lakosságának ellátását. A tartósan betöltetlen körzetek ellátását is támogató úgynevezett Praxis 1 képzési és betegellátási programban résztvevő körzetek, a finanszírozás adottságai miatt továbbra is a betöltetlen sorban jelennek meg.

Tavaly novemberben az egészségügyi alapellátás, így többek között a védőnői ellátás finanszírozása 14 százalékkal emelkedett. Az ágazati béremelés újabb lépéseként 2013. szeptember 1-jétől - januárig visszamenőlegesen - a védőnők havi béremelésének összege a 2012-es emeléssel együtt 41,4 ezer forintra nő. A 2012. novemberétől bevezetett 14 százalékos finanszírozás-emelés a háziorvosi ellátásban a kártyapénz emelkedését jelentette, ez praxisonként havonta 70-80 ezer forint többletet hozott. Az idei ágazati béremelésre szánt mintegy 30 milliárd forint forrásból 6,14 milliárd forint jut az alapellátásra. A kifizetésre kerülő források felhasználásáról - a szakmai szervezetek szakértőinek bevonásával - még folynak az egyeztetések. Nem szerepel a kormány tervei között olyan megoldás, amely a bérek emelését új feltételekhez kötné - írta az államtitkár.