Az idei első negyedévben a külkereskedelmi folyamatokban legalább a tavalyi szinteket sikerült újra elérni, majd az április ragyogó számokat hozott  − derül ki a KSH által most kiadott előzetes adatokból. A folytatással kapcsolatban azonban továbbra is kérdés, mikor jön a trendforduló a gazdaságban és indul be az érdemi növekedés - ez attól is függ, hogy mennyire képesek felpörögni az exportra termelő nagy autógyártók, valamint hogyan alakul a régóta zsugorodó belső kereslet.

A KSH gyorsszámai szerint a külkereskedelmi folyamatokban a márciusi mérsékelt zsugorodás után minden újra nagyot nőtt áprilisban. A hónapban az export forintértéke 13,7 százalékkal nőtt, az importé csak 10,0 százalékkal a 2012-es bázishoz képest, míg euróban számolva a kivitel 11,6, százalékkal, a behozatal pedig 7,8 százalékkal bővült, míg dollárban az előbbinél 10,3 százalékkal, az utóbbinál pedig 6,4 százalék az emelkedés. A különböző fizetőeszközökben számított indexek közötti eltérést az árfolyamhatás okozta: idén áprilisban a forint az euróhoz mérve 1,1, a dollárhoz képest 2,2 százalékkal gyengült, az idei első négy hónapban is nagy volt az árfolyamhatás: január-áprilisban a forint az euróhoz mérve 1,7 százalékkal erősödött.

Így a 2013. áprilisban a kivitel 2054 milliárd forintot (6,85 milliárd euró), a behozatal 1846 milliárdot (6,15 milliárd euró) tett ki. A kedvező irányú mozgások miatt a tavalyi közepesen magas havi aktívumot sikerült jócskán felülmúlni: a mérleg többlete a hónapban 701 millió euró lett − szemben a 2012-es 434 millióval, míg a négyhavi aktívum már 2,44 milliárd eurónál tart, végre érdemben felülmúlva a tavalyi 2,12 milliárd eurót. Az áprilisi ki­vitel 76, a behozatal 71 százalékát az EU tagállamaival bonyolította a magyar gazdaság.