A devizahitelek végtörlesztése nagyjából 1,5 százalékkal rontja a magyar bankok Tier-1 tőkemegfelelési mutatóját, ami sem a külföldi bankok itteni leányait, sem az anyabankokat, sem azok kormányait nem kényszeríti sürgős tőkeemelésre - állapítja meg a Fitch a magyarországi végtörlesztés következményeiről készített elemzésében. Ugyanakkor mivel nagy különbség van az egyes pénzintézetek devizahitel-állománya és Tier-1 mutatója között, az átlagos csökkenés jelentős eltéréseket takarhat.

A hitelminősítő úgy látja, hogy Magyarország európai gazdasági partnereinek romló GDP-növekedési kilátásai, illetve a kormány folytató fiskális megszorításai sokkal nagyobb hatással lesznek a gazdaságra, mint a végtörlesztés. Az intézkedés ugyanakkor fékezheti a banki hitelezés növekedését és ronthatja Magyarország megítélését a külföldi befektetők körében, ami középtávon lassítja a GDP bővülését.

A svájci frank erősödése növelte az önkormányzatok adósságait is. Ezek összege 2011 júniusában a GDP 1,8 százaléka volt, ám a bankok rugalmasnak mutatkoznak abban, hogy átalakítsák ezeknek a hiteleknek a feltételeit. Ezért Fitch úgy látja, hogy az önkormányzati hitelek viszonylag gyenge hatást gyakorolnak a közfinanszírozás alakulására.

Összességében a Fitch szerint a devizahitelek végtörlesztése újabb kockázatot okoz ugyan a bankoknak és rontja Magyarország külföldi megítélését, de a hitelminősítő továbbra is döntően más tényezők alapján határoz az ország hitelbesorolásáról. Ilyenek a költségvetési hiány és az adósság csökkentése, a növekedési kilátások, illetve a külső finanszírozás kockázatainak alakulása.