Kompenzáció nélkül a gyógyszertári ágazat túlélése nem biztosított - fogalmazott a Napi Gazdaság egészségügyi konferenciáján Hankó Zoltán, a Magyar Gyógyszerészi Kamara alelnöke. Jelenleg 350 olyan gyógyszertár működik, ahol a működtető gazdasági társaság saját tőkéje negatív, a negatív tőke összértéke pedig nyolcmilliárd forintot tesz ki. Negatív saját tőkével két egymást követő évben működésre nincs lehetőség, így számos egység helyzete válhat idén bizonytalanná - tette hozzá az alelnök.

A gyógyszertári kintlevőségek 2006 és 2010 között 42 milliárd forintról 70-75 milliárdra emelkedtek, az egységek tavaly összesen 89 milliárd forintos bevételből gazdálkodtak, utóbbi összegből 52 milliárdot tettek ki a közfinanszírozású gyógyszerek után árrésbevételek (évek óta változatlanul). Hankó úgy véli, a Széll Kálmán tervben rögzített megtakarítási tervek jelentős forráskiesést jelentenek a gyógyszertárak számára, a vállalkozások helyzetét pedig tovább rontja majd a gyártók és nagykereskedők jövedelmi pozícióinak romlása - bár egynegyedük már ma is veszteséges.

A modellkorrekció célkitűzései jók voltak, a Semmelweis Terv kapcsán beépülő részek is vállalhatók, azonban az eladósodás és a körbetartozás miatt a Széll Kálmán terv brutális forráscsökkenése azt a kérdést veti fel, hogy ki marad életben, és milyen eszközökkel lehet életben maradni a gyógyszertári piacon - tette hozzá az alelnök.