A Napi Gazdaság szerdai számából

Valamennyi gazdasági siker és kudarc rejtett oka az adórendszerben keresendő, az európai liberális demokráciák nem állnak készen arra, hogy a globális adóversenyben helytálljanak − mondta Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter a jövő évi adótörvények általános vitájának nyitányaként. Leszögezte: a jövő évi adórendszer már megkezdi a járulékrendszer átalakítását is.

Itt elsősorban a marginális részeket emelte ki, vagyis azt, hogy a gyesről visszatérő nők (vagy férfiak) foglalkoztatói járulékkedvezményt kapnak, a rehabilitációs kártyával rendelkezők után egyáltalán nem kell járulékot fizetni, akik pedig a központi államigazgatási bürokráciából távoznak, azok után egy évig 50 százalékos lesz a kedvezmény.

Az állam maximális hozzájárulást vár

Ennél általánosabb módosítások is lesznek azonban a járulékrendszerben jövőre. Az intézkedések összességében azt sugallják, hogy az állam az egyénektől maximális hozzájárulást vár el, miközben ő maga igyekszik minden fronton visszavonulni. Ez igaz mind a nyugdíjjárulékoknál, mind az egészségbiztosításban.

Utóbbinál már korábban bejelentette a kormány, hogy mit vár a munkavállalóktól: egy százalékponttal nő ugyanis az egyéni járulékfizetés mértéke, azaz hat helyett hét százalék lesz − így összesen 18,5 százalék lesz a járulékterhük. A munkaadó által fizetett egészségbiztosítási járulékot pedig legalább a minimálbér másfélszereséig kell megfizetni. Emellett a kiegészítő tevékenységű vállalkozók − a nyugdíj mellett vállalkozók − egészségügyi szolgáltatási járuléka is emelkedik, a mostani 5100 forintról 5400 forintra.

A kormány visszavonul

Ehhez képest a kormány a maga által fizetett oldalról visszavonul. A munkaviszonnyal nem rendelkezők, járulékot nem fizetők után az állam vállalja magára a járulékfizetést, ám a hatályos 9300 forintot jövőre 6400 forintra csökkenti. Ebbe a körbe tartoznak a gyesen lévők, a hadigondozottak, a diákok vagy a mezőgazdasági járadékosok.

Hasonló visszavonulás figyelhető meg a társadalombiztosításoknál is. Itt egyelőre nem tervez emelést a kormány, azonban a jogszabályba bekerült egy passzus, amely szerint a fizetett járulékok nem kapcsolódnak közvetlenül állami ellenszolgáltatáshoz. A befizetés mindössze azt jelenti majd az új verzió szerint, hogy a munkavállaló megfelel a szolidaritás elvének.

A magánnyugdíj-pénztári tagokat kigolyóznák?

Ez első pillantásra a maradó magán-nyugdíjpénztári tagok kigolyózását célozza − hogy ők ne kaphassanak állami nyugdíjat, annak ellenére, hogy a járulékot megfizeti utánuk a munkáltatójuk. Ez a kérdés pillanatnyilag az Alkotmánybíróság előtt van, a kormány ezzel a módosítással kívánja bebetonozni álláspontját. A passzus minden leendő pénzbeli hozzájárulást érinthet. A tervezet annyit rögzít csupán, hogy ha valaki esetleg járadékot kap az államtól, azt a befizetett összeg arányában kapja − ez van a hatályos szövegben is.