A Magyar Nemzet újságírója Kétséges biztonság: nincs még engedélye a Szigetnek című mai cikkében félretájékoztatja olvasóit, amikor úgy fogalmaz: ... a kerület "érintettségre" hivatkozva a fővárosi kormányhivatalt kérte egy másik eljáró hatóság kijelölésére. A III. kerületi önkormányzatnál nem indokolták, miért hárították el maguktól a felelősséget - olvasható az óbudai fideszes polgármester Bús Balázs közelményében.

Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata, mint a Sziget Fesztivál egyik helyszínéül szolgáló terület tulajdonosa a Közigazgatási hatósági eljárás szóló törvény alapján kérte a rendezvény engedélyezéséről szóló hatósági eljárásból történő kizárását Budapest Főváros Kormányhivatalától. Az említett jogszabályi rendelkezés kimondja, hogy "az ügy elintézésében nem vehet részt az a személy, akitől nem várható el az ügy tárgyilagos megítélése."

A Sziget Kft. rendezvénytartási engedély kiadására irányuló kérelme 2011. június 20. napján érkezett meg Óbuda-Békásmegyer Önkormányzatához, az Önkormányzat a Sziget Kft. kérelmét a kizárásra irányuló kérelemmel együtt 2011. június 21. napján továbbította Budapest Főváros Kormányhivatalához. Budapest Főváros Kormányhivatala a kizárási kérelmet megalapozottnak tartotta és az eljárás lefolytatására kijelölte Budapest Főváros XI. kerület Újbuda Önkormányzatának Jegyzőjét.

Forrás: www.sziget.hu



Nyilvánvaló tehát, hogy nem felelősség elhárításról van szó, hanem arról, hogy önkormányzatunk a jogszabályi előírásoknak megfelelően járt el. Mint ahogy a lap is írja, érintett az engedélyezési eljárásban, mivel területet ad bérbe a Sziget Kft-nek - írja Bús Balázs. A hivatkozott, bulvármédiára jellemző szenzációhajhász szamárságokat Óbuda-Békásmegyer polgármestereként visszautasítom, egyben kérem, hogy az újság és újságírója a jövőben tartózkodjon a hasonló pontatlan fogalmazástól. Ugyanakkor bízom abban, hogy a Sziget Fesztivál megrendezéséhez szükséges hatósági engedélyek időben meglesznek, és 2012-ben is tudnak majd a fesztiválon a fiatalok szórakozni, az óbudaiak pedig pihenni.

 

 

Nem inog a Vodafone tornya

Bár a Sziget Fesztivál a szervezők szerint minden előírásnak megfelel, a rendezvény, benne egy körülbelül harmincméteres torony, amely nem kapott hatósági engedélyt - írta a Magyar Nemzet. A fesztivál alig egy hónap múlva kezdődik. Óbuda kérésére az illetékes kormányhivatal Újbudát jelölte ki eljáró hatóságként.

Mivel ideiglenes épületről van szó, nem kell építési engedély a Sziget fesztivál idejére megépülő harminc méter magas toronyra, több szakhatósági vizsgálat pedig csak a fesztivál infrastruktúrájának megépítése után végezhető el - mondta Gerendai Károly, a Sziget Kulturális Szervezőiroda ügyvezető igazgatója az MTI-nek a cikkre reagálva. A toronyhoz hasonlóan a fesztivál többi ideiglenes, acélszerkezetes építményéhez nem kell engedély.

A több mint harminc méteres torony - a Vodafone nagy dobása lenne a Szigeten. Az elképzelések szerint a mobil elemekből összeépített tíz emelet magas (!) Vodafone-toronyban Dj programok, mobil játékok, ingyenes internet használat és megannyi más szolgáltatás és látványosság fogadja a "digitális kánaán" vendégeit közölték a fesztivál rendezői.