A parlamenti frakciók működési támogatásainak emelésére tett javaslatot Lázár János a Fidesz frakcióvezetője a 2012-es költségvetést megalapozó salátatörvényhez benyújtott módosító indítványában. Az indoklás lakonikus: a megnövekedett törvényalkotói munka indokolja kiadások emelését.

A képviselők javadalmazásáról szóló törvény szerint az országgyűlési képviselők - pontosabban a frakciók - jogosultak működési költségeikhez támogatásra. A támogatás mértéke a képviselő alapdíjtól függ. Egy frakció 25 képviselő alapdíjának teljes összegét, valamint képviselőnként további kiegészítést kaphat. A kiegészítés mértéke kormánypárti frakciók esetében az alapdíj 55 százaléka - ezt emelné mostani javaslatában Lázár János 60 százalékra.

Az ellenzéki frakciók esetében a képviselői kiegészítés az alapdíj 85 százalékáról 90 százalékra, a független képviselők esetében pedig 100-ról 105 százalékra emelkedne. A független képviselők esetében nem beszélhetünk frakcióról, így például a Gyurcsány Ferenc által megalapított Demokratikus Koalíció, nem kapja meg a 25 képviselő alapdíjat, hanem csak a kiegészítést.

A képviselői alapdíj a köztisztviselői alap hatszorosa - ez 1998 óta havi 231,9 ezer forint, mivel a mindenkori kormányok a köztisztviselői alapot befagyasztották 38 650 forinton.

Veszélyben az alkotmányos rend?

A Fidesz frakcióvezetője a megnövekedett törvényalkotói munkával indokolja a többlettámogatást, ám az indoklást nem aprózza el: e plusz pénz nélkül szerinte akár az alkotmányos rend is veszélybe kerülhetne.

A szó szerinti indoklás szerint "Az Országgyűlés megnövekedett törvényalkotói munkája indokolttá teszi a pártok képviselőcsoportjait a működésükkel járó kiadásokra megillető összeg emelését, valamint a rendelkezésükre álló költségvetési források felhasználhatóságának módosítását annak érdekében, hogy a törvényalkotás során a stabil működési feltételek megteremtésével az Országgyűlés az Alaptörvény rendelkezéseivel összhangban a továbbiakban is biztosítani tudja a népszuverenitásból eredő jogok gyakorlásával a társadalom alkotmányos rendjét, a kormányzás Alaptörvénynek megfelel ő szervezetét, irányát és feltételeit."

Ugyanakkor tudni kell, hogy a frakciók a működési kiadásokat nem feltétlenül a rezsiköltségekre fordítják, ugyanis az ingyenes irodahasználat, a telefon és internetes szolgáltatás e működési támogatásokon felül jár nekik. A módosító indítványról már jövő héten szavaz a parlament, a 2012-es költségvetést megalapozó salátatörvényről a hónap utolsó napjaiban döntenek.