Az államháztartás idei teljesítménye is jó lesz - az elmúlt években rendre stabilan a GDP 3 százaléka alatt alakul hiány. Minden külső finanszírozási nyomás ellenére teljesíthető a 2,4 százalékos hiánycél, sőt ennél egy kicsit kevesebb is lehet - mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a parlament költségvetési bizottsága előtti meghallgatásán.

Az államadósság is csökkenhet - tavaly a GDP 76,2 százaléka volt -, hacsak nem történik az utolsó három hétben kellemetlen lépés - tett egy megjegyzést a miniszter. Amennyiben nem lesz ilyen meglepetés, akkor további csökkenésre is van az esély. A gondot az uniós támogatások erőteljes kifizetése okozza, ugyanis amíg Brüsszel leállította a kifizetéseket, addig a magyar állam nem - így mintegy 600 milliárd forintos finanszírozási igény jelent meg az adósságkezelőnél - ami átmenetileg növeli az államadósságot.

A viszonylag magas (2,7-2,9 százalékos) várható GDP-növekedés ellenére a kormány csak 0,1 százalékpontos államadósság-csökkentésre számít. Az államadósságon belül mérséklődik a devizaarány, így csökken az ország sérülékenysége, devizakockázata. Emiatt is kizárólag a forintpiacról újította meg az adósságkezelő a 2015-ben lejáró adósságokat. Az államadósság finanszírozásában egyre nagyobb szerepet játszik a lakosság.

A magyar gazdaság idén várhatóan három százalék körüli növekedést produkál a tavalyi 3,7 százalék után. Mivel az idei ütem meghaladja az uniós átlagot, csökken a lemaradás, felzárkózási pályán van a magyar gazdaság - fogalmazott a pénzügyér. Jövőre a világgazdaság növekedése lassul, így a magyar gazdaságnak is számos külső kihívásra kell válaszolnia. Ezek közül elsőként említette a miniszter, hogy hosszú évek óta érik a Fed kamatemelése - ami a feltörekvő piacokról forrást von ki. A banki mérlegekben már látszik, hogy Közép-Európából 15-20 milliárd dollárnyi tőkét vontak ki. A kínai gazdaság lassulása is hat a magyar növekedésre, ezért volt fontos, hogy a magyar gazdaság teljesítménye egyelőre változatlan.

Beruházásösztönzés uniós és költségvetési forrásokból

Nem hagyja a magyar gazdaságot érintetlenül az autóipar válsága (Volkswagen-botrány.) Eddig ennek nem látszanak jelei, de nem zárhatóak ki későbbi hatások. A kockázatok között említette Varga Mihály migrációt - eddig erre a célra 44 milliárd forintot fizetett ki az államháztartás. Európa szociális kiadásai növekedni fognak a következő években a menekülthullám miatt - derült ki a szavaiból.

A kormány négy területen indít növekedésösztönző lépéseket, mivel a beruházások növekedésének fenntartása a növekedés alapja. Nagyon fontosak a nagyvállalati beruházások, de a kormány dolgozik egy lakásépítési-ösztönző programon is, így a háztartások is segíthetik a beruházások növekedését. Fontos elem az uniós támogatások gyors lehívása is - ennek érdekében 2017 végéig kiírják az új pénzügyi ciklus összes pályázatát. A kormány a munkaerőpiacon is lépéseket tervez: a közfoglalkoztatás kiterjesztésén túl gyorsítanák azokat a képzési programokat, amelyek segítik a közmunkából való kilépést. Jelenleg 12-13 százalékos kilépés a munkaerőpiacra - ez még kevés, igaz duplája a induláskorinak. Folytatódnak az állami beruházási programok is, a költségvetés Beruházási Alapjának működtetésével - sorolta a miniszter.

Emiatt jó, hogy nem lesz sok vagyonosodási vizsgálat

A NAV átalakítása az OECD-beli trendet követi - állította Varga egy képviselői kérdésre. Az átalakítás révén az adóhivatal betagozódik a nemzetgazdasági tárcába. A tárcavezető szerint az átalakításkor a cégek, adózók igényeit vették figyelembe, az új rendben pedig gyorsulhat az ügyintézés. Ennek részeként a NAV készítheti el 2016-tól részben, 2017-től pedig szinte teljes mértékben az szja-bevallásokat. Szavai szerint a NAV vezetése körül nem voltak botrányok. Ellenben az botrányos és elképesztő, hogy egyes pártok külföldi vádakat kész tényként kezelték - fogalmazott a politikus.

Mára vagyonosodási vizsgálatok elveszítették értéküket - ennek fő okát az ellenzéki pártokban látja, mivel a NAV minden egyes ilyen kérdésre "elindult". Emiatt szűkítette a az új NAV-törvény a vagyonosodási vizsgálat lehetőségét. Csak akkor lehet ezentúl ilyen vizsgálatot indítani ha rendőrségi nyomozás vagy gyanú merült fel, helyes volt az eljárásindítás szűkítése - legalábbis a miniszter szerint.

Az MNB az ország legjobban ellenőrzött szervezete - van felügyelőbizottsága, a belső ellenőrzése, figyeli az Állami Számvevőszék és a könyvvizsgálók. A jegybank konkrét döntéseit - a devizatartalék átértékelődésén elért nyereség elköltését - nem bírálhatom, ha ezt tenném, az lenne a hiba - mondta egy képviselői kérdésre Varga.

Nem a kincstár miatt késtek a bérek

A közalkalmazotti bérek, fizetések utalása nem a Magyar Államkincstár, hanem az egyes költségvetési szervek feladata - mondta a miniszter. Több ezer közalkalmazott nem kapta meg időben bérét decemberben, késedelmesen esetleg részben fizették ki járandóságát. Varga szerint ilyen ügyben mindössze 15 bejelentés érkezett, ezekből viszont az derül ki, hogy az érintett intézményeknél egyedi hibák, pontatlanságot történetek. Az a hisztéria, amely szerint több százezer ember nem kapott bért, rémhírterjesztés - fogalmazott a miniszter.