A megszokottnál is nagyobb forgalmi dugókra és a közúti balesetek számának átmeneti emelkedésére kell számítani az őszi óraátállítást követő időszakban a forgalmi adatok elemzésével foglalkozó Best Way Traffic Kft. megfigyelései szerint. Ez a változás minden évben megviseli az emberek szervezetét: sokan ilyenkor napokig fáradtabbak, ingerlékenyebbek. Idén október 27-én kell hajnali 3-ról 2 órára visszaállítani az órákat.

Az óraátállítás átmeneti, negatív hatása bizonyított: ilyenkor ugyanolyan élettani folyamatok játszódnak le az emberekben, mint amikor több időzónán keresztül utaznak. Ez az úgynevezett "jetlag" jelenség, amely a valós és a belső idő egyfajta "elcsúszását" jelenti. A valós idő változására a szervezetünk később reagál, a napi ritmus felborul, ami fáradékonyságot, idegességet okozhat. Ez a kellemetlen állapot néhány napon belül elmúlik, azonban addig is célszerű fokozottan odafigyelni a mindennapi teendők, különösen a közlekedés során, hiszen a balesetek nagy részét a feszült, figyelmetlen közlekedők okozzák.

"Az őszi óraátállítás komoly hatással van a forgalomra. Nemcsak a lélektani tényezők, hanem a körülmények változása is kockázatot jelent a közutakon. Például, aki október 25-én délután 5 órakor megy haza a munkából, még világosban autózik, kerékpározik vagy halad át a zebrán. 28-án hétfőn azonban ugyanebben az időpontban minden átmenet nélkül már szürkület fogadja a közlekedőket. Az elmúlt években a telematikai rendszerünkkel gyűjtött adatokból világosan látszik, hogy az óraátállítás után átmenetileg lassul a közlekedés, akár 2 százalékkal is nő a balesetek száma az utakon, és nagyobb torlódások keletkeznek" - mondta el Szvétek Ferenc, a Best Way Traffic Kft. ügyvezetője.

Idén a főváros közlekedését tovább nehezítik a felújítások miatti útlezárások, különös tekintettel a Hungária körút környékére. Az 1-es villamos pálya-felújítási munkálatai miatt teljes útszakaszokat zártak le, ami eleve egy kiélezett forgalmi helyzetet teremt. Az óraátállítás tovább nehezíti a közlekedők dolgát, ezért is fontos még inkább odafigyelni az ezt követő napokban.