Az Irish Independent című liberális ír napilap a magyar belpolitikáról közölt jegyzetében azt írja, hogy az elmúlt egy évben a demokrácia és az emberi jogok "folyamatos eróziója" zajlott Magyarországon, a Fidesz-kormány "egy sor" olyan törvényt fogadtatott el, amelyek veszélyeztetik a bírói kar, a jegybank és az adatvédelmi intézmények függetlenségét, valamint a sajtószabadságot. Az írás apropóját a Malév csődje jelentette, a lap jegyeztírója, Karen Coleman azonban gyorsan áttér a magyar politika értékelésére.

A Malév mellett felsorolja, hogy Magyarország volt az első ország az EU-ban, amelyik IMF-hitelre szorult, és most is zajlanak az egyeztetések. Az adósság magas, az állampapírokat pedig a főbb hitelminősítők nem ajánlják befektetésre. Coleman véleménye szerint mindemellett jelenleg Orbán Viktor miniszterelnök "visszafelé tartó pályára tereli" országát, és kikerüli azokat a szabályokat, amelyeket Magyarország elfogadott EU-csatlakozása idején. A szerző szerint nehéz időkben a kormányok számára könnyebbé válik "az igazolhatatlan igazolása", és az antidemokratikus törvénykezés bevezetése. Magyarország beleegyezett az EU-törvények betartásába, amikor 2004-ben csatlakozott az unióhoz, és "ha megúszhatja e törvények ilyen otromba megsértését", az mindenki számára veszélyes precedenst teremt - áll az ír lap jegyzetében.

"Látványosan" reagált a légiközlekedési szakma a Malév összeomlására: "vagy tucatnyi" légitársaság jelentette be új járatok indítását Budapestről. A jelek szerint azonban egyikük sem fontolgatja, hogy átvegye a Malév olyan "ráhordó" jellegű célállomásait, mint például Kisinyov, Tirana, Belgrád, Szarajevó, Szkopje és Pristina - írta blogbejegyzésében a Financial Times budapesti tudósítója.

A lap megszólaltatja többek között Chris Bennettet, az Europa Capital Emerging Europe nevű, budapesti székhelyű ingatlanfejlesztési cég igazgatóját, aki szerint a Malév tette jó regionális üzleti bázissá Budapestet. Bennett szerint az olcsójegyes légitársaságok nyújtotta alternatíva, vagy a Bécsen keresztüli repülés a térségi városokba "egyszerűen nem vonzó".