A Napi Gazdaság keddi számának cikke

Kiugrott az elmúlt hónapokban megszokott 280−285 forintos sávjából a forint az euróval szemben hétfőn − a gyengülést több negatív hírrel, illetve pletykával próbálták magyarázni. Talán a legfontosabb nyugtalanságra okot adó híresztelés (melyet az MNB hivatalosan is hamar cáfolt) az volt, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a kéthetes jegybanki kötvényre 0 forint ajánlatot fogad be − mondta a Napi Gazdaságnak Ruzsonyi Ákos, a Commerzbank devizakereskedője. Mindez azért okozott pánikot, mert ebben a lejáratban 4000 milliárd forintot tartanak a befektetők − ennek akár 20 százaléka is külföldiek kezében lehet. Mindez tehát 800 milliárd forintos tétel, aminek egy része, ha megmozdul, bizony okozhat gondokat, így természetes, hogy a befektetők óvatosabbá váltak a forint kilátásait illetően − véli a Commerzbank szakértője. Ruzsonyi szerint hiába cáfolta meg a jegybank a jelenleg pletykának bizonyuló hírt szinte azonnal, az egyéb negatívan ható hírekkel együtt már nem sok esély van arra, hogy az euró ismét visszatérjen a 280−285 közötti sávba rövid távon.

A forint gyengülésére rásegített az is, hogy a JP Morgan is kijött egy 299 forintos euró-célárfolyammal, amit technikai elemzés alapján állapítottak meg. Technikai alapon Háda Bálint, a Quaestor elemzője is arra világított rá (Napi Gazdaság, 2012. december 17.), hogy a négyéves emelkedő trendvonalon álló magyar fizetőeszköz nagyobb eséllyel gyengül majd az elkövetkező időszakban − megcélozva a 290 forintos eurót.

Jót tenne a forintnak a kamattartás

A forint gyengülésében viszont az is szerepet játszhat, hogy a keddi Monetáris Tanács-ülésen újabb kamatvágás is jöhet. Márpedig a nemzetközi hangulat már korántsem annyira rózsás, mint korábban, erre pedig figyelemmel kell lenniük a tagoknak is, akik pont az ilyen hirtelen forintgyengüléseket akarják elkerülni a korábbi nyilatkozatok szerint − mondta Ruzsonyi, hozzátéve: éppen ezért a végéhez közeledhet a kamatcsökkentési ciklus, ami nagyon kedvező esetben is maximum 5,25 százalékos szinten állhat meg.

Nagyon jót tenne a forint árfolyamának, ha már kedden szinten tartanák a kamatot − véli Csajbók Róbert, az ING devizapiaci kereskedője. Szerinte ez meg is állíthatná a forint gyengülését, amit szerinte egyértelműen a JP Morgan elemzése indított el. A befektetési bank ajánlása ugyanis már reggel napvilágot látott − ráadásul széles publicitást kapott −, vélhetően maga a bankház is euró vételébe kezdett, amihez mások is csatlakoztak. Ez pedig azzal járt, hogy a forint egy viszonylag nyugodt környezetben vált külön a piaci trendektől, ami nagyon nem jó jel.

Érdemes lehet eurót venni

Ráadásul a gyengülésben nem nagyon volt megálló és korrekció, ami azt jelzi, hogy tartós folyamat is lehet belőle. Az ilyen jellegű kitörések ugyanis nem egy-két napig szoktak tartani. Mindezt azt jelenti, hogy ha a piaci várakozásoknak megfelelően kedden is kamatot vág a tanács, akkor a korrekciókban érdemes lehet eurót vásárolni, a piac ugyanis rendszerint ad egy második lehetőséget. Érdemes lehet azonban a tanács keddi döntését megvárni, mert a forint volatilitása gondolkozásra késztetheti a döntéshozókat. Csajbók szerint azonban 299 forintos euróra idén még nem kell számítani.

Nagyon nehéz ugyanakkor mit mondani a hirtelen gyengülésre Ötvös Mihály, a CIB szenior devizapiaci kereskedője szerint. Nem volt meg ugyanis az a szikra, ami máskor lenni szokott, hiányzott ugyanis az igazi hír. A külföldiek fejébe nagyon nehéz belelátni, de lehet, hogy csak mostanra rakták össze az elmúlt hetek negatív történéseit, ami elindíthat egy tartósabb gyengülést is − tette hozzá.