A 2016. május 30.  és június 7. között lezajlott összehangolt nemzetközi akció keretében összesen 12,2 millió hamis tablettát foglaltak le, 53 millió dollár értékben. Ez ugyan kevesebb, mint az egy évvel ezelőtti 81 millió dolláros érték, azonban idén orvostechnikai eszközökre is koncentráltak a hatóságok - mondta a főigazgató.

Ilku Lívia, a Hamisítás Elleni Testület (HENT) gyógyszerhamisítási munkacsoportjának vezetője úgy vélte, az idei Pangea akció legfontosabb tanulsága, hogy drasztikusan megnőtt a törvénytelenül működő online felületek száma, ezért ezek felkutatására még nagyobb erőket kell koncentrálni.  A lefoglalt gyógyszerek legnagyobb része daganatellenes gyógyszer, rossz minőségű HIV, illetve cukorbetegség kimutatására alkalmas diagnosztikai eszköz, hamis fogászati készülék, illetve orvostechnikai eszköz.

Hamis fogyókúrás gyógyszereket, koleszterin csökkentőket, hajhullás elleni szereket is találtak. Az egészségre ártalma gyógyszerek mellett 270 ezer orvostechnikai eszközt is lefoglaltak 1,1 millió dollár értékben.

Nagyon veszélyes

A nem hivatalos csatornákon forgalmazott gyógyszerek lehetnek hamisak, vagy nem megfelelően kontrollált körülmények között, nem megfelelő tisztaságú alapanyagokból készített termékek, illetve sülhet a tárolási, szállítási előírás, de az is lehet, hogy nem tartalmaznak hatóanyagot. Mindegyik esetben súlyos veszélyt jelentenek a fogyasztóra, aki vagy a nem megfelelő szertől szenved egészségkárosodást, vagy azért mert abban a hiszemben van, hogy folytatja egy bizonyos terápiát, miközben a hatóanyag nélküli gyógyszertől súlyos állapotba kerül - figyelmeztetett az online, ellenőrizetlen webpatikákból rendelt gyógyszerek alkalmazásának súlyos következményeire Pozsgay Csilla.

Az OGYÉI 2015 január elseje óta blokkolhatja, illetve teheti ideiglenesen elérhetetlenné azokat a webes felületeket, amelyeken a gyanú szerint hamis, vagy illegális gyógyszereket forgalmaznak. 2015-ben 35 ilyen oldalt blokkoltak, 2016-ban eddig 9 oldalt tettek elérhetetlenné és 30 ügyben vizsgálat folyik - mondta a főigazgató.

A hamis, vagy nem legális gyógyszereket forgalmazó webpatikákat gyakran külföldről üzemeltetik, 102 esetben az OGYÉI  az amerikai gyógyszerügyi hatóságot, az FDA-t értesített illegális online gyógyszer-kereskedelemről.

A fórumokat is figyelik

Ettől az évtől kezdve Magyarországon az online apróhirdetéseket és a fórumbejegyzéseket is figyelemmel kíséri a hatóság, már 39 esetben fordultak a fórumok üzemeltetőihez, többségük el is távolította oldaláról az illegális tartalmakat - sorolta a hatóság hamis gyógyszer-kereskedelem elleni lépéseit Pozsgay Csilla. Az OGYÉI folyamatosan monitorozza az online és a nyomtatott felületeket az illegális tevékenység - hamis gyógyszer, vagy vényköteles gyógyszer illegális forgalmazása - felfedezése érdekében - tette hozzá a főigazgató.

Az ellenőrzésekben idén különös figyelmet fordítanak a pszichotróp szerekre, miután az olyan, a pszichés állapot befolyásolására alkalmas gyógyszerek, mint a Xanax, Rivotril és Frontin, valamint egy ópiát tartalmú, kábító hatású fájdalomcsillapító egyre nagyobb mennyiségben forog az illegális piacon, s ezek orvosi kontroll nélküli szedése súlyos tragédiákhoz vezet. Az ilyen gyógyszereket forgalmazó oldalak blokkolása ezért különösen fontos a főigazgató szerint.

Az online gyógyszerrendelés csak akkor biztonságos, ha valós patika is van a háttérben, és az OGYÉI logója mellett a hatóság honlapján is megtalálható az adott oldal. Tudni kell, hogy online csak vény nélküli gyógyszereket lehet rendelni - jegyezte meg Pozsgay Csilla.