Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A legnagyobb adós 3,6 milliárddal változatlanul a hivatalosan Magyar Honvédség Egészségügyi Központként emlegetett Honvédkórház, mellette 3 milliárddal a Békés Megyei Központi Kórház. A tartozás csaknem fele, 24,6 milliárd forint fizetési határideje több mint 60 napja lejárt, és több mint 10 milliárd forint a 30 napnál régebben, de még kevesebb mint 60 napja lejárt adósság.

Összesen 17 kórház - döntően nagy, megyei intézmények - görget maga előtt egymilliárd forintot meghaladó értékben kifizetetlen számlákat. A lista élén az egy hónap alatt 293 milliós növekedéssel adósságát 3,6 milliárdra feltornázó Honvédkórház, szorosan a nyomában 3 milliárddal a Békés Megyei Kórház. A harmadik legnagyobb adós Péterfy Sándor utcai kórház 216 millióval gyarapította adósságát április végéről május végére, tartozásállománya így 2,9 milliárd forintot tett ki.

A legnagyobb adósságnövekedést, 409 millió  forintot, a váci Jávorszky Ödön kórház könyvelhette el májusban. A legendásan sokkal tartozó egyetemek viszont valamivel egymilliárd alá szorították tartozásukat.

Az adósságállomány alakulása alapján szeptemberre 55-60 milliárd forint várható, ami indokolja a nyár végi részkonszolidációt - mondta a Napi.hu-nak Rásky László, a beszállítókat képviselő Orvostechnikai Szövetség főtitkára, aki attól tart, hogy ha a döntéshozók csak a nyári szabadságolások után szembesülnek azzal, hogy a kintlévőségek finanszírozása milyen komoly feszültséget jelent a beszállítóknak, a döntéshozatali folyamat lassúsága miatt túl későn érkezhet a segítség.

Ha az egészségbiztosítási alapban képződő maradványból már év közben csökkentenék az adósságállományt, azaz évi két részkonszolidációval csökkentenék az adósságnövekedés gerjesztette feszültségeket, mindenki jól járna - véli Rásky, aki szerint ezért szorgalmazzák szakmai szervezetek egyre inkább a kiszámíthatóbb működés érdekében az évi kétszeri adósságrendezést.