Futó Barnabás szerint két feljelentést tettek csütörtök délelőtt. Az egyiket a Központi Nyomozó Főügyészségen nagy nyilvánosság előtt elkövetett, jelentős érdeksérelmet okozó rágalmazás miatt, mivel André Goodfriend hivatalos személyi minőségében sértette meg a NAV elnökét. A Fővárosi Törvényszékhez jó hírnév megsértése miatt juttattak el keresetlevelet, melyben ötmilliós sérelemdíjat jelöltek meg. Futó Barnabás hozzátette, hogy az amerikai ügyvivő Heti Válasznak adott interjúja alapján léptek.

Goodfriend a múlt héten a Heti Válasznak azt nyilatkozta, hogy Vidát nem azért tiltották ki az Egyesült Államokból, mert keveset tett a korrupció megakadályozásáért. Az Egyesült Államoknak tudomása van a magyar adóhatóságon belüli csalásokról, és információi szerint ezekben az ügyekben nem indult nyomozás - mondta a budapesti amerikai nagykövetség ügyvivője a Heti Válasznak. Az, hogy egyeseket nem engednek be az Egyesült Államokba, annyit jelent, "úgy hisszük, vannak olyan kormányalkalmazottak, akik korrupt cselekményekben vesznek részt" - mondta. Hozzátette: az információ, amelyre a beutazási tilalmat alapozták, nem pusztán arra vonatkozik, hogy az érintettek keveset tettek a csalások ellen. Az, ha valaki jó szándékú, de nem tesz eleget a csalás megakadályozásáért, természetesen nem minősül korrupt cselekménynek - jegyezte meg.

Orbán ultimátumot adott

Orbán Viktor pénteki rádióinterjújában ennek kapcsán kifejtette: leegyszerűsödni látszik a helyzet, mert az amerikaiak a minap egyértelmű nyilatkozatot tettek, azt mondták, az adóhivatal elnöke korrupciós bűncselekményt követett el. Hozzátette azonnal jogi útra kell terelni a vitát, "élni kell a lehetőséggel, hogy ebből a ködös és zűrös hablatyolásból az egész ügy végre a jog tiszta mezejére és tiszta nyelvezetébe került át". Pert kell indítani - "rágalmazás, jó hírnévhez való jog: a magyar jogrendszer megadja a lehetőséget, hogy ilyenkor egy magyar állampolgár védekezzen, ezt várom el minden állami vezetőtől ilyen helyzetben" - mondta. A miniszterelnök a parlamentben hétfőn már azt mondta: ha Vida Ildikó nem perel, akkor leváltja.

Rogán Antal arról beszélt, hogy van jogi lehetőség arra, hogy az amerikai nagykövetség ügyvivője bíróság előtt bizonyítsa a beutazási tilalom ügyében tett állításait. A politikus közölte: a diplomatát küldő állam, jelen esetben az Egyesült Államok kormánya lemondhat diplomáciai képviselőjének joghatóság alóli mentességéről.

Az 1961-es bécsi egyezmény alapján a diplomáciai képviselőt küldő állam lemondhat a diplomatáját megillető jogi mentességről - mondta Orbán Balázs, a Századvég Alapítvány kutatási igazgatója hétfőn az MTI-nek.

Goodfriend is válaszolt

Goodfriend az elhangzott véleményekkel kapcsolatban a Twitteren annyit közölt hétfőn: az Egyesült Államok és Magyarország között kiváló a jogi együttműködés, beleértve a kölcsönös jogsegély-egyezményt. Az Index szerint a bejegzés két linket is tartalmazott.

Az egyik egy 2009-es emlékeztető Balázs Péter akkori magyar és Hillary Clinton akkori amerikai külügyminiszterek beszédeiről, melyeket egy kétoldalú jogsegély-megállapodás aláírásakor mondtak. (Ezt a megállapodást még 1994-ben írta alá a két ország, itthon 1997-ben hirdették ki, aztán volt egy módosítás, és ennek a jegyzőkönyveit cserélték ki 2009-ben a külügyminiszterek.)

A másik dokumentum pedig egy jogi útmutató arról, hogyan kell eljárnia az amerikai bíróknak abban az esetben, ha külföldi jogsegélykérelem érkezik hozzájuk.