Fatér Gyula, a Budapest Alapkezelő Zrt. vezérigazgatója az MTI Eco szerint elmondta: az új alap a részvényekre koncentrál, így a világ húsz jelentős multinacionális cégének papírjaiba fekteti felhalmozott pénzeszközeit. Az alap négyéves futamidejű, de a lejárat meghatározott napjain, az úgynevezett tőkevédett napokon az addig elért részvénypiaci teljesítményhez kötött hozamot bebiztosítja, "megőrzi" a befektető számára.

Ez úgy működik, hogy a futamidő minden évében egy napon, a tőkevédett napon megállapítja az alapkezelő a befektető számára az addig elért hozamot, és "hozzácsapja" a befektetett tőkerészhez. Ha a befektető a további egy év alatt sem veszi ki megtakarítását az alap jegyeiből, akkor a kamatos kamatszámításhoz hasonlóan, de a befektetési alapok logikája szerint újabb egyéves átlagos hozamot kap.

A Budapest Hozamtár Alap a kockázatkerülő befektetéseknél szokásos kamatokhoz képest kedvezőbb hozamot kínál, de a tőkevédett napok beiktatásával arra is lehetőséget ad, hogy az adott befektető, ha úgy gondolja, a futamidő lejárata előtt elviheti megtakarítását az alapból.

Az alapkezelő a hosszú távra gondolkodó befektetőket szeretné előnyben részesíteni. Ezért, ha valaki "évközben", nem a tőkevédett napokon akar kiszállni az alapból, annak az alapban lévő, befektetett összeg 5 százalékát kell megfizetni az alapkezelőnek.