Oroszországban és Ukrajnában is sikerült forgalomnövekedést elérni. Nyugat-Európában sikerült pár hónap alatt sikerült kiépíteni a nőgyógyászati hálózatot, ami hatalmas eredmény. Közép-Kelet Európában mindenhol megszorítások vannak, ezek igazi hatása majd az idén érezhető.

Kiugróan jó orosz és növekvő EU-15 eredményének köszönhetően lett ilyen jó az eredmény, miközben Magyarország, Lengyelország Románia és az USA is csökkent. Ugyanakkor a cég növekedése a 2008-as válság óta folyamatos és gyorsuló. A mostani utolsó negyedév számait ugyanakkor az alacsony bázis is segítette.

Oroszországban a stabil rubel és a növekvő vásárlóerő segítette a jó teljesítményt. Ukrajnában is a stabilitás volt a meghatározó a dollárban elért 8 százalékos növekedésben, illetve új termékek bevezetésére is sor került. USA-ban a drospirenone-hoz kapcsolódik a csökkenés.

Jól jött a bánatpénz

A társaság pénzügyi eredményét pozitívan befolyásolta a Genefar-Polpharma bánatpénz befolyása, ezzel együtt a nem realizált tételek között mintegy 12 milliárdos veszteség szerepel, ami miatt a csoportszintű pénzügyi eredmény 6,5 milliárd mínusz lett a tevely 5 milliárdos pluszhoz képest. Bogsch Erik árbevételelőrejelzése szerint az idén az árbevétel stagnálni fog euróban. A helyi piacokon helyi valutában 0-5 százalék növekedést várnak Oroszországtól. Ukrajnában és az egyéb FÁK-piacokon dollárban 5 százalék növekedést várnak. Lengyelországban zlotyiban 5 százalék növekedést, Romániában stagnálást várnak.

 

Itthon 20 százalékos visszaesés

Az európai piacokon szintén 5 százalékos növekedést várnak, az USA-ban viszont 40 százalékos csökkenés a várakozás. Magyarországon forintban 20 százalékos csökkenésre számítanak.

Az egészségügyi államtitkári intézkedések visszafordíthatatlan károkat okoznak az iparágnak Bogsch szerint. Hat készítmény gyártását már abbahagyták - onkológiai és kardiologiai készítmények - és még nem tudni hány továbbinak lesz ez a sorsa.
Osztalékpolitikán nem akarnak változtatni, egyelőre nincs is erre utaló jel a részvényesek részéről (államot is beleértve). A Grünenthaltól az idén is 50 millió euro feletti bevételt várnak.

Idén két meghatározó esemény lesz

Az idei évnek két meghatározó eseménye lesz. Az Esmya törzskönyvi engedélye jöhet meg márciusban, áprilisban már Németországban és az Egyesült Királyságban piacra léphetnek. Ettől 2012-ben még csupán néhány millió eurós forgalmat várnak. Ehhez a lépéshez jelentős milestone kifizetés várható, ami a Richtert terheli majd, ehhez kifejezetten jól jött a Polpharma 40 millió dolláros kifizetése.

A másik a Cariprazine skizofrénia indikációjának bejelentése február vége március elején. Ez pozitív esetben is legfeljebb 2014-ben jelenhet meg eredményhatásban - mondta Bogsch Erik, hozzátéve, hogy egy negatív bejelentés hatása persze azonnal jelentkezne.

Az üzemi eredményhányadot 15-16 százalékra várja az elnök-vezérigazgató az év során.