Orbán Gábor NGM-államtitkár egy múlt heti interjúban említette, hogy a gazdaság kifehérítésének egyik módját egy pénzügyi ágazati közfelügyelet felállításában látják: ahelyett, hogy 800 ezer céget és több millió magánszemélyt vizsgálna a NAV, jobb lenne, ha azt a 60 ezer adószakértőt, könyvelőt, könyvvizsgálót vizsgálná, aki "nekik szállítja a féllegális adózási gyakorlatot".

Válaszul a Magyar Könyvelők Országos Egyesülete (MKOE) kiadott egy közleményt, melyben kifejtik, hogy egyrészt a könyvelők által állítólagosan szállított féllegális megoldásokat nem lehetne a könyvelőknél ellenőrizni, hiszen azok az ügyfelek, megbízók, munkáltatók könyvelésében szerepelnek. Másrészt a regisztrált mérlegképes könyvelők helyett a munkavállalóként, vagy a háttérben, hivatalos megbízás nélkül eljáró személyeket kellene inkább ellenőrizni - írta a hvg.hu.

A könyvelők visszautasítják az államtitkár azon véleményét is, miszerint a könyvelők általában féllegális módszerekkel dolgoznának. Az elmúlt években igyekeztünk az adóhatóság hibás és jogszabálysértő módszereire irányítani az NGM figyelmét, heti gyakorisággal nyújtottunk be jelzéseket, javaslatokat, többet közt az államtitkár úr számára is. Például az MKOE tett javaslatot a havi járulékbevallásra, a tételes áfa bevallásra és legutóbb a vállalkozások könyvelési adatainak online megküldésére vonatkozóan is. Ez utóbbi megvalósulását - amely maga a megoldás lehetne - rejtélyes erők akadályozzák - írta az MKOE.