2013 áprilisától kezdve augusztusig az index értéke folyamatosan ingadozott 50 pont körül, nem mutatva semmilyen határozott trendet, most azonban tizennégy hónapja tart már a bővülés. Az elmúlt egy évben egyszer sem volt 50,0 pont alatt az index.

A 2014. szeptember havi index 1,6 százalékponttal magasabb az augusztusi értéknél (51,0). Szeptember összességében átlag alatti hónap volt a korábbi években (az 1995 óta mért hosszú távú átlag értéke 51,9; a szeptembereké 51,8). Az elmúlt három évben a szeptemberi átlag 52,2 pont volt, és az idei érték a második legmagasabb szeptemberi érték 2008 óta.

A részletek

A termelési mennyiség indexe növekedett augusztusi értékéhez képest, és egy havi szűkülés után a termelt mennyiség emelkedését jelzi már tizenegyedik hónapja. A mostani érték átlag felettinek számít, az elmúlt 18 évben ötször volt nagyobb az index értéke szeptemberben.

Az új rendelések indexe enyhébben emelkedett, és a mostani így a hetedik legalacsonyabb szeptemberi érték 1995 óta. Az új rendelések állománya így is magasabb lett, de alulmúlja az 1995 óta mért hosszú távú átlagot, valamint az elmúlt három év átlagát is.

A szeptemberi szállítási átfutási idő ideje hosszabb lett augusztushoz képest, de az ütem némileg lassult. A korábbi szeptemberi értékeket nézve az idei a negyedik legalacsonyabb érték 2010, 2011 és 2013 után. Az index értéke hatvanegy hónapból ötvenkilencszer volt 50,0 pont alatt, amire korábban nem volt példa.

A vásárolt készletek növekedni kezdtek, egy hónapos csökkenés után ismét, de az ütem viszonylag gyenge. Az idei szeptemberi érték az elmúlt tizennyolc év értékei alapján átlag feletti, és a hetedik legnagyobb szeptemberi. 2012-ben nyolc alkalommal jelzett növekedést az index, ez 2013-ban kilencre emelkedett, idén pedig hat hónapnál tart.

2012-ben a foglalkoztatottsági index csak négy hónapban mutatott csökkenést. Ez 2013-ban megismétlődött: május-július között folyamatosan csökkenést mértünk, majd decemberben is 50,0 pont alá csökkent az index értéke. 2014 januárjától majdnem mindig bővülést mértünk, csak a májusi érték jelzett enyhe csökkenést, megtörve a trendet.